Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Het aantal poten van een miljoenpoot

  •  
25-01-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
198 keer bekeken
  •  
Planten beginnen meestal met slechts twee blaadjes en als ze ouder worden komen er meer en meer. Tot duizenden aan toe. Bij dieren is dat ongebruikelijk. Meestal heeft een baby evenveel poten of benen als een bejaarde. Maar er zijn uitzonderingen.
Het lijkt zo simpel: een miljoenpoot heeft natuurlijk miljoen poten. De werkelijkheid is altijd weerbarstiger, de Reuze(!)miljoenpoot komt al niet verder dan 128 linkerpoten en 128 rechter. In Dierenpark Amersfoort zijn jonkies geboren en die hebben er nog minder.
Op de foto links pa (of ma) Reuzemiljoenpoot - dat is die rol drop-, rechts vier baby's. Hier circa drie tot vier weken oud. Exact is dat niet te bepalen, want ze leven pal na de geboorte in de strooisellaag en pas als ze na een paar vervellingen wat zijn gegroeid dan hebben de verzorgers van het Dierenpark de kans ze te zien.
Per segment hebben ze twee paar linkerpoten en twee paar rechter. Eerst zijn ze niet groter dan een segment of drie, maar na elke vervelling komen er 'schijfjes'bij - en dus ook poten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.