Vroege Vogels

Hestelplan Landgoed Duinlust

  •  
01-03-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
141 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_255779.jpg
Op 1 maart 2006 presenteert Staatsbosbeheer het herstelplan voor Landgoed Duinlust in Bloemendaal. De initiatiefnemers voor het herstel van het prestigieuze landgoed zijn de eigenaar van het landgoed, Staatsbosbeheer, de eigenaar van het landhuis, de heer Dorlas, en The Tides, de exploitant van het Vitality Resort in het pand. Met het herstel wordt een cultuurhistorische en ecologische kwaliteitsslag van het landgoed gerealiseerd.
In het herstelplan wordt teruggegrepen op originele ontwerpen van de befaamde landschapsarchitect Petzold uit 1882. Het plan voorziet onder meer in het herstel van de poort, de oprijlaan, de padenstructuur, het voorplein en de tuin achter het landhuis bij de Oranjerie en de Parkweide tot een bloemenweide. Tevens is ruimte gecreëerd voor uitbreiding van de parkeergelegenheid. Bureau Royal Haskoning heeft in samenwerking met de Stichting tot Behoud van Particulieren Buitenplaatsen het plan ontwikkeld. Voor de realisatie van het herstel is extra financiering nodig in de orde van grootte van 300.000 euro. De initiatiefnemers roepen sponsors en overheden op om de voorgestelde maatregelen te adopteren of te subsidiëren.
Het landgoed valt onder het Europese natuurbeschermingsregime van de Habitatrichtlijn/Natura-2000. Het is gelegen in het Nationaal Park Zuid Kennemerland en is vrij toegankelijk voor het publiek. Het herstel van het landgoed zal ertoe leiden dat de cultuurhistorische, landschappelijke en ecologische waarden ervan weer optimaal tot uiting komen. Voor zowel het recreërend publiek, natuur- en cultuurhistorisch geïnteresseerden,  alsook voor de bezoekers van The Tides zal het een uitnodiging zijn om er van te komen genieten.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.