NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Herstel veengebied vermindert uitstoot

4 dec 2015
  •  
leestijd 1 minuten
hoogveen_Henk-Katuin.jpg

© Fotograaf: Henk-Katuin

Door de waterhuishouding in veengebieden te herstellen, komen er minder broeikasgassen vrij en kan CO2 vastgelegd worden. Natuurherstel in venen draagt daarmee bij aan oplossingen voor het klimaatprobleem. Maatregelen in de Deurnsche Peel en Mariapeel blijken goed te zijn voor een jaarlijkse reductie van vijf- tot tienduizend ton CO2, vergelijkbaar met de uitstoot van 1.000 huishoudens.
Veenmossen
Planten gebruiken CO2 om biomassa te vormen. In natte veenmoerassen verteert het dode plantmateriaal slecht en stapelt het zich op tot een veenpakket dat in Nederland vroeger tot wel 10 meter dik was. Door ontwatering, ontginning en turfwinning is een groot deel van de in venen vastgelegde CO2 weer in de atmosfeer gekomen en dit proces gaat nog steeds door. Herstel van de waterhuishouding in veenrestanten laat de uitstoot van CO2 sterk afnemen en wanneer veenvorming op gang komt, wordt zelfs weer CO2 uit de lucht onttrokken.
Mogelijkheden in Nederland
8% van de oppervlakte van Nederland bestaat uit veen. Verreweg het grootste deel hiervan is gedraineerd en stoot jaarlijks veel broeikasgassen uit. In verschillende Nederlandse Natura 2000 veengebieden wordt hard gewerkt aan herstel van de waterhuishouding. Naast het behoud van de planten- en diersoorten die karakteristiek zijn voor het veenlandschap en het herstel van veengroei brengen de hydrologische maatregelen ook de uitstoot van broeikasgassen sterk terug.
Lees het hele bericht op NatureToday.com

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.