In de Noordzee, ten noorden van Schiermonnikoog, is op zo’n 20 meter diepte een uniek natuurherstelproject gestart. In het gebied de Borkumse Stenen is 6.000 kilo Noorse platte oesters geplaatst, onder meer op 3D-geprinte rifstructuren. Het is voor het eerst dat in diepere delen van de Noordzee oesterbanken worden hersteld.
Platte oesterbanken kwamen vroeger op grote schaal voor in de Noordzee, maar zijn grotendeels verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters. De ervaring leert dat schelpdierbanken niet uit zichzelf terugkeren. Daarom brengen WNF en ARK, in samenwerking met Wageningen Marine Research, Bureau Waardenburg en Sas Consultancy, nu op verschillende plaatsen oesters terug. Om te leren wat de succesfactoren van actief herstel zijn en daarnaast om wilde platte oesterbanken te ‘kickstarten’.
Naaste de Borkumse Stenen is er een tweede proeflocatie in het diepe deel van de Noordzee. In het Gemini Windpark, vlakbij de Borkumse Stenen, worden waar duizend kilo oesters en proefkooien geplaatst. Dit is ook meteen de eerste poging op de Noordzee om een oesterbank in een windmolenpark te starten.
Natuurlijke rijkdom van schelpdierbanken - film ARK Natuurontwikkeling
Bij de Bollen van de Ooster bij de Brouwersdam zijn onlangs Zeeuwse platte oesters uitgezaaid. Ook hier werden 3D-geprinte rifstructuren van zandsteen aangebracht en zijn lege schelpen als substraat verspreid.