Vroege Vogels

'Herstel duinen rond circuit Zandvoort na Formule 1 duurt jaren'

  •    •  
02-07-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1485 keer bekeken
  •  
zandhagedis_01

© Zandhagedis. Fotograaf: anna1945


De afgegraven duinen rond het circuit van Zandvoort zijn de komende zes jaar ongeschikt als leefgebied voor de zandhagedis en de rugstreeppad. Dit betoogde directeur Marc Janssen van Stichting Duinbehoud donderdag bij de bestuursrechter in Haarlem, tijdens een bodemprocedure tegen de provinciale vergunningen die het circuit kreeg voor de organisatie van de Formule 1. Volgens natuurbeschermers heeft het gebied nog tien tot twintig jaar nodig om te herstellen als duingrasland.

Plat geschoven en verhard

Om zoveel mogelijk bezoekers te ontvangen zijn duinen plat geschoven en deels verhard om daarop tribunes te bouwen. Daardoor is het rust- en voortplantingsgebied van de zandhagedis en de rugstreeppad permanent weg, redeneren ook Milieudefensie, Stichting Rust bij de kust en Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen. De laatste partij pleitte voor het toelaten van minder bezoekers.

Maatregelen van provincie Noord-Holland

De advocaten van de provincie Noord-Holland en het circuit legden uit dat is gekozen voor de bouw van extra tribunes om de Formule 1 in september zo veilig en verantwoord mogelijk te organiseren. Door tribunes te bouwen blijven de bezoekers netjes op de paden en vertrappen ze niets in de duinen, luidt het verweer. Het leefgebied voor de beschermde diersoorten was bovendien al niet optimaal rond het racebaan, betoogde een door het circuit ingehuurde ecoloog. Hij vertelde dat in het gebied per hectare gemiddeld 4,7 zandhagedissen leven, in de Kennemerduinen zijn dat 8 per hectare. Voor aanvang van de werkzaamheden zijn dertig zandhagedissen rond het circuit gevangen en in omliggende duingebieden uitgezet.

Stikstofcijfers te hoog voor Natura 2000-gebied

In 2019 wees een voorzieningenrechter de bezwaren van een aantal natuurorganisaties af. De organisaties lieten het er niet bij zitten en spanden na het kort geding een bodemprocedure aan. De stikstofcijfers zijn veel te hoog voor een Natura 2000-gebied en hoger dan de stikstofberekeningen van het circuit, stelden de natuurorganisaties. Ze vragen de rechter om de vernietiging van het provinciale besluit en een nieuwe procedure voor besluitvorming.

De rechtbank doet op 12 augustus uitspraak.

Bron: ANP

Meer over:

formule 1, zandvoort
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Hannitsko
Hannitsko30 jul. 2021 - 12:00

Weer zoiets, waarvan je bijna niet kunt geloven dat het gebeurt, maar het gebeurt dan toch. Nog steeds zoveel mensen die niets om de natuur en het milieu geven, en alleen om hun eigen stompzinnige pleziertjes geven. En dat gaat maar door, moedeloos wordt je ervan. Hanneke Plaatsman

Michiel Scholtes
Michiel Scholtes4 jul. 2021 - 18:53

Met eerdere reacties (behalve die over gebroken armen en benen, al begrijp ik de onderliggende boosheid) ben ik het volledig eens. Wat een minachting voor de duinnatuur en een aan misdadigheid grenzende achteloosheid ten aanzien van klimaatopwarming en haar rampzalige effecten op langere termijn. Dat de Verstappens van deze wereld er geen oog voor hebben valt te verwachten, maar dat bestuurders blijk geven van eenzelfde kortzichtigheid is onthutsend en kwalijk. Zij die niet gehouden besluiten te nemen die ons land en zijn burgers naar een betere, niet een slechtere toekomst leiden? Michiel Scholtes

johcor10
johcor103 jul. 2021 - 20:31

johcor10 25 jun 2021 - 21:56 Stikstof reductie, prima, onontkoombaar. Maar hoe is het in 'hemelsnaam' mogelijk, dat Zandvoort geen haar breed in de weg wordt gelegd om de Formule-1 races - het voorbeeld van volstrekt onnodige stikstofspuiterij - zijn stinkende gang te laten gaan? Max Verstappen, het nationale symbool van achteloosheid ten aanzien van ons milieu! En al zijn fans? Toonbeeld van onmiskenbare minachting voor onze leefomgeving! Hoe leg je dit uit aan al die agrariërs die hun activiteiten moeten halveren, omdat ze te veel stikstof produceren? Dit grenst aan volstrekte ongeloofwaardigheid. ..............en toch gebeurt het zomaar.

kunsas
kunsas3 jul. 2021 - 14:33

Er is al eindeloos geprotesteerd tegen het circuit. Sinds 1 juli 2021 zijn de Wet en het Besluit stikstofreductie en natuurverbetering ingegaan. De lobby achter het circuit met groot geld zag dat wel aankomen en had dus haast. De Gemeente Zandvoort, de Prov. NH en NS zijn verleidt met visioenen van een golf bezoekers die geld in het laatje brengen. Natura 2000 gebieden zijn hier onvoldoende beschermd tegen dergelijke druk. Ik kom uit de omgeving en weet nog van vroeger wat een ellende en vervuiling dat circuit gaf. Dat zal nu nog vele malen erger worden. Het duingebied daar wordt al geteisterd door verkeer naar het strand, teveel bezoekers, en de Hoogovens . Ben benieuwd....

schilderes
schilderes2 jul. 2021 - 13:20

Alle coureurs wens ik daar gebroken armen en benen toe.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.