Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Herstart kernreactor Petten donderdagavond

  •  
13-02-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kerncentrale_reactor_petten_c_ECN.jpg
De kernreactor in Petten die sinds afgelopen zomer stil ligt, wordt donderdagavond tijdelijk weer opgestart. Dit heeft een woordvoerder van het ministerie van VROM donderdag laten weten.
Alle noodzakelijke handtekeningen van de meest betrokken ministers voor de herstart zijn binnen. De reactor zal direct worden stilgelegd als een onregelmatigheid wordt geconstateerd.
Exploitant NRG heeft toestemming om de reactor tijdelijk (tot 1 maart 2010) weer in bedrijf te stellen gezien het wereldwijde tekort aan radioactieve medische isotopen. Sinds maandag liggen alle Europese reactoren voor medische isotopen stil voor noodzakelijk onderhoud. Deze isotopen worden gebruikt voor kankerbehandeling en diagnoses. Petten tekent 'normaal' voor 60 procent van de productie ervan in Europa.
NRG kreeg toestemming omdat het extra veiligheidmaatregelen heeft getroffen. De reactor is weliswaar veilig, maar voldoet niet volledig aan de huidige vergunningsvoorwaarden.
De reactor werd in augustus vorig jaar stilgelegd nadat bij groot onderhoud en inspecties een zogenoemd gasbellenspoortje in het primaire koelwatersysteem was ontdekt. Na nader onderzoek zijn afdichtingen en een detectiesysteem aangebracht, waardoor veilig opstarten mogelijk is.
Voorzitter Fred Verzijlbergen van de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde zegt ,,geweldig blij'' te zijn met de herstart van de reactor. De onderzoekers hebben voor hun werk bij onder anderen kanker- en hartpatiënten de isotopen volgens hem absoluut nodig. ,,Eind volgende week zouden we zonder komen te zitten. Nu kunnen we weer vooruit.''
Hij pleit ervoor dat regeringen in internationaal verband plannen maken voor vervanging van de reactoren. ,,Vaak gaat het om oude beestjes die niet heel lang meer meegaan. We zijn zo bang als wat dat we ooit zonder isotopen komen te zitten.''
Greenpeace is minder blij met de herstart. De organisatie vreest dat omwonenden extra gevaar lopen door de ingebruikname van de reactor die niet helemaal optimaal is. Er zou bijvoorbeeld koelwater kunnen weglekken waarbij de radioactieve reactorkern kan smelten, zegt de milieuorganisatie.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor