Vroege Vogels

Hersftbladeren laten liggen?

  •  
18-10-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
200 keer bekeken
  •  
Bladeren

© Bladeren. Fotograaf: Jesper Buursink

De bladeren verkleuren in de mooiste kleuren en vallen van de bomen. IJverig blazen medewerkers van de gemeente de parken met hun bladblazers schoon en ruimen tuineigenaren hun tuin op. Maar juist deze hersftbladeren zijn belangrijk voor insecten en bevatten belangrijke voedingstoffen voor de bodem.

Insecten en bodemverrijking

Op veel plekken zoals achtertuinen en de stadsparken worden de bladeren zodra ze vallen meteen opgeruimd. Een hoop dood blad kan natuurlijk verstikkend werken voor gras of de wintergroene planten in de tuin. Echter is het soms beter de bladeren te laten liggen of simpelweg te verplaatsen. De bladeren vormen een isolerend winterdek en bieden bescherming tegen strenge vorst maar zorgen er ook voor dat er minder onkruid groeit. Daarnaast zijn ze zijn ook belangrijk voor insecten, zoals pissebedden en duizendpoten, die deze als natuurlijke schuilplaats gebruiken. Ook de egel overwintert vaak tussen hopen herfstbladeren.
De insecten die weer tussen de bladeren leven dienen als voedselbron voor veel vogels in de karige wintermaanden. Maar ook veel bodemfauna is afhankelijk van de dode bladeren en zetten deze om in belangrijke voedingsstoffen voor de bodem. In feite zijn de bladeren een natuurlijke manier van bodemverrijking die nu vaak uit het systeem worden gehaald. Laat de bladeren dus in de bordessen liggen of leg het op een composthoop zodat je de voedingsstoffen kunt hergebruiken. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

boswachterkarel
boswachterkarel8 nov. 2017 - 8:22

er wordt wat blad geblazen door de mannen van de bladblaasdienstdie in hun bladblaasboezeroenen en hun speciale bladblaasschoenenmenig blad verblazen doenin hun bladblaasdichte broeken blazen zij op alle hoeken ongeacht religie, leeftijd, overtuiging, sekse, soort vande bladeren in kwestiezonder wroeging maar met herrie met hun blaastuig bladeren voortna het volgen van een cursus blazen aan de bladblaasschoolblazen zij als stadsbladblazers alle straten bladerschoontrekken blad en bladeren blazend door de straten van de stadwant geen blad mag ongeblazen blijven liggen op uw padals ’s avonds laat dan alle bladeren in de wijk geblazen zijnen de bladblaasbaas tevreden naar zijn stadsbladblazers kijkt  drinken zij een glas jenever in de stadsbladblazersloodsblazen zij van een dag blazen uit voldaan content en groots groet,Karel Leeftink, boswachter Staatsbosbeheer&stadsdichter Middelburg

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.