Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Herrie in het Haarlemmermeersebos

6 apr 2018
  •  
leestijd 2 minuten
mud_race

© Mud Race - Bron Pixabay

Binnenkort organiseren de 'Mud Masters' een spectaculaire 'obstacle run' in het Haarlemmermeersebos. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wel midden in het broedseizoen...  
Tijdens de hindernisloop zullen naar verwachting ruim tienduizend deelnemers, verspreid over twee dagen door de bosjes, over zandpaadjes en vooral: door water en modder een hindernisparcours afleggen. De afgelopen jaren werd dat zonder al te veel problemen in maart georganiseerd, maar sinds vorig jaar heeft de organisatie het evenement midden in het vogelbroedseizoen gepland. En dat was tegen het zere been van de Vogelwerkgroep Zuid-Kennemerland.

Naar de rechter

In eerste instantie heeft de werkgroep aan de Regionale Uitvoeringsdienst van de provincie Noord-Holland gevraagd op te treden tegen de - in hun ogen - overtreding van de Natuurbeschermingswet. Nu de provincie dat niet wil doen, is de werkgroep naar de rechter gestapt.
De organisatie heeft het ecologisch adviesbureau Waardenburg uit Culemborg gevraagd het evenement ecologisch te begeleiden. Volgens dat bureau zou het evenement met enkele aanpassingen aan het parcours zonder schade aan de natuur kunnen plaatsvinden. "En dat vinden wij heel vreemd", zegt Jan Kuys van de VWG Ziud-Kennemerland. "In een eerder rapport heeft datzelfde bureau Waardenburg in opdracht van Vogelbescherming Nederland al aangegeven wat de verstoringsafstanden zijn voor broedende vogels. Dat gaat al gauw om honderd meter rond een nest, of meer. Als je die marges zou aanhouden, dan is bijna het hele Haarlemmermeersebos in het broedseizoen kwetsbaar gebied. Zo'n verstorend evenement moet je dus gewoon niet in het broedseizoen organiseren!", aldus Kuys. 
In reactie op het rapport van Waardenburg heeft de Vogelwerkgroep een contra-expertise laten uitvoeren door Bureau Ehrenburg. Die komt tot een heel andere conclusie: zo'n verstorend evenement zou je niet in het broedseizoen moeten organiseren wanneer in het verleden is gebleken dat er voldoende andere momenten zijn dat het zonder problemen kan worden georganiseerd. Dit evenement is volgens ecologe Antje Ehrenburg dan ook in strijd met de Natuurbeschermingswet.

Jurisprudentie

De vogelwerkgroep hoopt dat uit deze uitspraak heldere jurisprudentie volgt voor vergelijkbare gevallen. "In het broedseizoen verdienen alle vogels onze bescherming", aldus Kuys.
De redactie van Vroege Vogels heeft uiteraard aan zowel de organisatie als aan Bureau Waardenburg gevraagd te reageren op de kritiek van de Vogelwerkgroep en het ecologisch adviesbureau Ehrenburg. Zij hebben laten weten daar geen commentaar op te willen geven. 

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.