Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Herontdekking van het Oer-IJ

7 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Atlas_van_het_Oer-IJ-gebied
Dat de (Oude) Rijn bij Katwijk uitmondt in de Noordzee is genoegzaam bekend. Maar dat een andere, noordelijke tak van de Rijn duizenden jaren geleden bij Castricum de zee in stroomde, weten niet velen. Het stroomgebied daar van de Rijn, tussen Haarlem, Alkmaar en Zaanstad, wordt nu het Oer-IJ genoemd.
Een ondergewaardeerd landschap, volgens de Stichting Oer-IJ, die speciaal in het leven is geroepen om dat gebied wat meer onder de aandacht te krijgen. Volgens de stichting biedt de ligging in de dynamische noordvleugel van de Randstad grote kansen voor toerisme en recreatie. En natuur. Maar zolang de kwaliteiten verborgen blijven, blijft ook het risico dat dit oeroude landschap wordt aangetast door wegen, nieuwbouw en industrieterreinen.
Vandaar dat nu de Atlas van het Oer-IJ-gebied is verschenen, ook omdat op veel oude kaarten zijn waarop nog (delen van) dat estuarium te vinden zijn.

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.