Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Herken de knop

5 mrt 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1442 keer bekeken
wilg

Bloeiwijze van de wilg heeft de vorm van een katje en groeit uit de zijknoppen van een eenjarige twijg.

© ansbissels

Terwijl de lente om de hoek staat te trappelen, is de natuur al weken bezig om zich voor te bereiden op het voorjaar. De vogelzang is losgebarsten, speenkruid en bosanemoon bloeien nu en veel bomen staan al in de knop. Maar hoe houd je al die bomen uit elkaar, nu ze nog kaal zijn? Dat kan heel goed aan de hand van de knop. Stef van Walsum van stichting Floron geeft in Vroege Vogels een stoomcursus boomknoppen herkennen.

Wat is een knop?

Je hebt bloemknoppen en bladknoppen. Bloemknoppen zijn over het algemeen wat dikker en bladknoppen wat spitser. Uit de eerstgenoemde knoppen komen de bloemen, uit de andere knoppen komen takken en bladeren. Je hebt ook gemengde knoppen, daarbij zit zowel de bloem als het blad in de knop. 
berk

Knoppen van een berk zijn simpel, maar mooi.

© Bram Reinders

beuk

Dit jonge beukje stak dapper boven de dikke laag sneeuw uit.

© Margreet Overweg

Om de knop heen zitten schubben, die de inhoud moet beschermen tegen veranderende temperaturen. In de knop zit ook een soort antivries, dat moet beschermen tegen de vorst.
eik

Knoppen van een eik

© joanne

Bloei

Het aanmaken van nieuwe knoppen gebeurt feitelijk al in de herfst, voordat de bladeren van de bomen zijn gevallen. De bladeren en de bloemen zijn al de hele winter aanwezig, veilig opgeborgen in de knop, beschermd tegen weer en wind. Tijdens de winter zie je de knoppen al dikker worden en afhankelijk van de boomsoort barsten de knoppen in maart of april open en beginnen te bloeien.
katjes_van_de_zwarte_els

De katjes van de zwarte els hebben zo'n mooie kleur.

© Margreet Overweg

Wat is wat?

De ene knop is de andere niet. Zo heeft de paardenkastanje heel dikke knoppen en heeft bijvoorbeeld de wilg heel smalle knoppen. De inheemse eik heeft van alle bomen de meeste knoppen. Dit zorgt ook voor de grillige groei van deze boom.  We zijn benieuwd hoeveel soorten jij herkent! In de onderstaande quiz kan je je kennis over knoppen testen:
Download hier de zoekkaart van een paar veel voorkomende boomknoppen.

Meer over:

floron, boom, knop, bloemknop

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

avatar
H. Ensink12 mrt 2021 - 7:49

KLACHT:
Wanneer houden jullie toch eindelijk op met die sociale cookies? Ik wil niks met de asociale media te maken hebben, dus ook niet met sociale cookies. Maar ik ben wèl BNNVARA-lid, dat er recht op heeft om alles op jullie site te kunnen bekijken!