Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Geelgroene flitsen: welke vogelsoort zou dit zijn?

  •  
17-02-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
27466 keer bekeken
  •  
vink en sijs_Johan Scholtens

Sijs en vink

© Johan Scholtens

Het gebeurt je vast wel eens dat je in een tuin of op een balkon zit en opeens komt er een geelgroene flits voorbij. Hoogstwaarschijnlijk is dit een vogeltje dat voorbij vliegt. Welke vogelsoort zou dit kunnen zijn? 

Dikke snavel van de groenling

De groenling is vrijwel helemaal groengeel. Alleen rond het oog zijn ze wat donkerder van kleur. De vogels leven in groepen in dichte struiken. Mannetjes zijn iets groener gekleurd dan vrouwtjes, die hebben een grijsachtige tint. Beiden hebben opvallende gele randen op hun vleugels. De groenling heeft een korte, kegelvormige snavel waarmee ze zaden kunnen eten.

groenling

Groenling (man)

© Fotograaf Richard Breetveld

groenlingen_JohanScholtens

Groenlingen (man en vrouw)

© Fotograaf Johan Scholtens

Kleinste vogel van Europa: goudhaan

De kleinste vogel van Europa: de goudhaan. De goudhaan is een zangvogel die in de naaldbossen voorkomt. Ze zijn klein, groen met een gele kruinstreep. De kruinstreep heeft zwarte zijstrepen. Het mannetje is van het vrouwtje te onderscheiden door een felle, oranje veeg in de gele kruinstreep. Ze eten vooral insecten en spinnen.

mangoud

Goudhaan (man)

© Hillebrand Keun

goudhaan

Goudhaan (vrouw)

© Peter van Duijn

Felle kleuren van het vuurgoudhaantje

De vuurgoudhaan heeft net iets fellere kleuren dan het goudhaantje. De vuurgoudhaan heeft ook in tegenstelling tot de goudhaan witte wenkbrauwstrepen. Het mannetje heeft een feloranje kuinstreep en het vrouwtje een felgele streep. Het vuurgoudhaantje heeft een zwarte streep door het oog heen lopen. 

Vuurgoudhaan

Vuurgoudhaantje (man)

© Fotograaf: MicheldeBeer

gelevuur

Vuurgoudhaantje (vrouw)

© Fotograaf: Pevank

Opvallende vogel: groene specht

Met een beetje geluk tref je een groene specht aan in de tuin. Deze vogel is een opvallende, goed herkenbare verschijning. De groene specht is namelijk helemaal groen met een knalrode kruin. De mannetjes hebben een rode vlek ook onder het oog, bij de vrouwtjes is deze zwart. Ze eten vooral bosmieren. Deze worden op de grond verzameld. 

groenespecht

Groene specht

© Frans49

Luidruchtige halsbandparkiet

De halsbandparkiet is een luidruchtige, groene vogel met een rode haaksnavel. Ze eten vruchten en bessen, maar ook zaden gaan er goed in. Deze vogels komen uit Centraal-Afrika, maar de oorspronkelijk ontsnapte kooivogels doen het ook in Nederland ontzettend goed. Ze slapen in de winter vaak in grote groepen in bomen. 

halsbandparkiet_09.jpg

Halsbandparkiet

© Fotograaf: karelbuitenkam

Pimpelmees met blauwe pet

De pimpelmees is een bekende vogel in Nederland. Deze vogel komt vaak dichtbij huizen van mensen, in broedkasten en bij voederplaatsen zijn ze vaak te vinden. Pimpelmezen komen overal voor, van bossen tot tuinen. Ze zijn geel, met een blauwe kop en blauwe vleugels. Ook hebben ze een zwarte oogstreep.

pimpelmees_04.jpg

Pimpelmees

© Fotograaf: corineoste

Zwarte pet van de koolmees

Deze vogel lijkt een beetje op de pimpelmees, maar is toch net iets anders: de koolmees. De koolmees heeft een zwart 'petje' en een zwarte 'das'. Ook deze vogel komt veel in Nederland voor, in tuinen en bossen. Koolmezen eten vooral insecten, spinnen, larven en rupsen. Maar de voederplankjes met vetbollen en vruchten zijn ook erg geliefd bij deze soort.

koolmees

Koolmees op bloesem

© Fotograaf: ThijsG.

Gestreepte kenmerken van de Europese kanarie

Gestreepte buik, rug, mantel en flanken. Dat zijn onder andere wat kenmerken van de Europese kanarie. Deze vogel heeft een korte snavel. Hiermee eet het dier vooral veel zaden, maar ook insecten. Ze zijn op veel plekken te vinden: parken, bossen en ook begraafplaatsen omvatten het leefgebied van de Europese kanarie.

Europese kanarie

© Rob Buiter

Kegelvormige snavel van de sijs

Sijzen zijn bos- en poldervogels. De mannetjes zijn geelgroen gekleurd met een donkere kin, donkere vleugelstrepen en een zwarte kruin. De vrouwtjes zijn iets grijzer en gestreept. Ze zitten vaak op elzen of berken. Van deze bomen eten ze de zaden. De kleine, kegelvormige snavel is hier heel geschikt voor.

sijsvrouwtje_MicheldeBeerRS

Een vrouwelijk sijsje

© Michel de Beer

vink en sijs_Johan Scholtens

Sijs en vink

© Johan Scholtens

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.