Vroege Vogels

Herfstkleuren intens maar op een normaal tijdstip

  •    •  
01-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
berk_herfst.jpg
De bladverkleuring vindt dit jaar vroeger plaats dan de voorgaande jaren maar het moment is vergelijkbaar met vroeger. Door de gunstige weersomstandigheden zijn de herfstkleuren intens. Met de aankomende onstuimige periode zal er snel een eind komen aan de kleurrijkste periode van het jaar.
Veel mensen hadden een paar weken geleden het gevoel dat de bladverkleuring laat op gang kwam. Dat was ook het geval. Begin oktober lag de natuur zo’n anderhalve week achter op schema. Na twee dagen lichte nachtvorst op 14 en 15 oktober werd de bladverkleuring echter sterk in gang gezet. De afgelopen week bereikten veel berken, eiken en beuken het moment waarop alle bladeren aan de boom verkleurd waren. Hiermee valt de datum van 100 procent bladverkleuring gelijk met het gemiddelde uit de periode 1894 tot 1968 (zie Tabel 1). De herfst start hiermee een paar dagen vroeger dan de voorgaande twee jaren maar ruim twee weken eerder dan in de zeer late jaren 2005 en 2006. In deze twee jaren lag de gemiddelde temperatuur in september en oktober tussen respectievelijk 1,7 en 2,9 graden Celsius hoger dan dit jaar en waren de bladeren van de eerste eiken, beuken en berken pas rond half november 100 procent verkleurd.
 
Meer lezen op Natuurbericht

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.