Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Henk: Water

  •  
19-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Henk E. Groenewoud laat elke week in 1 minuut iets bijzonders in de Nederlandse natuur zien. Deze week neemt hij ons mee het water in en op. Zwanenmossels, driehoeksmossels, schaatsenrijders…..allemaal te zien bij het water.
Sterke spier
De zwanenmossel heeft twee zeer sterke spieren waarmee de twee schelpen bij elkaar worden gehouden. Wanneer er gevaar dreigt, kan de mossel de schelp zo sterk sluiten, dat het zelfs voor een mens welhaast onmogelijk is de mossel te openen zonder de schelp te breken.
Voortplanting zwanenmossel
Het dier bezit een grote, gespierde voet, die gebruikt wordt om het lichaam voor zo'n 70% in de bodem in te graven, om vervolgens door één opening water naar binnen te pompen.
De mannetjes laten hun sperma in grote hoeveelheden in het water los. Omdat er veel sperma wordt verspreid en omdat de vrouwtjes het water actief rond pompen, worden de eitjes bevrucht. Het vrouwtje kan enkele miljoenen eieren leggen.
Roeiende schaatsenrijder
De schaatsenrijder beweegt zich voort door met de pootjes te roeien, en zo kleine golfjes te veroorzaken. Hier zet een schaatsenrijder zich tegen af.  Doordat de poten schoksgewijs worden bewogen lijkt de voortbeweging sterk op schaatsen.
Bron: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.