Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Henk: het bos

  •  
24-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
Het is de laatste week dat Henk ons in 1 minuut iets van de Nedelandse natuur zien. Hij neemt ons mee het bos in en legt uit waar de tonderzwam voor dient, namelijk om vuur te maken. Ook laat Henk prachtige beelden van spelende dassen zien.
Tonderzwam
Deze schimmel heeft een waaiervormige hoed is 10-40 cm groot, kaneelkleurig tot roestbruin met een witte rand. Aan de bovenzijde is de hoed tijdens de sporulatie vaak bedekt met een laag bruine sporen. De zeer fijne poriën aan de onderkant zijn wit en rond. Hier zijn soms ook tepelgallen, cilindrische tonnetjes gemaakt door vliegen voor hun larven. Vroeger werd het poeder gebruikt voor tondeldozen.
Tondeldoos met poeder
Een tondeldoos is de voorloper van de lucifer en diende vroeger om vuur mee te maken. Het was een doosje waarvan de inhoud bestond uit tondel, een licht ontvlambaar materiaal. Dit kon een stukje gedroogde tonderzwam zijn. Hiernaast had je nog een vuursteentje en een metalen ring, het vuurslag, nodig om vuur te maken. Als de vuursteen dicht genoeg bij de tondel werd gehouden, kon je proberen om met de metalen ring een vonk op de stof te doen belanden. Door wat te blazen kon je dan een vlammetje opwekken.
Begin 20e eeuw werd de tondeldoos vervangen door de lucifer die makkelijker te gebruiken is.
Bron: Wikipedia
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.