Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hemwegcentrale definitief gestopt

  •  
24-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kolen_39.jpg

© Bron Pixabay

De Hemwegcentrale in Amsterdam is definitief gestopt met het opwekken van energie door steenkool. Zaterdag werden de laatste kolen opgestookt, waarna de laatste kolenresten zijn verwijderd. De schoorsteen van de energiecentrale is maandag aan het eind van de ochtend uitgezet.

De kolencentrale is vervroegd dichtgegaan, omdat het kabinet eerder dit jaar had besloten de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) sneller terug te dringen. Jaarlijks stootte de energiecentrale 3,3 megaton C02 uit. Aanvankelijk zou de Hemwegcentrale eind 2024 de deuren sluiten. Eigenaar Vattenfal krijgt 52 miljoen euro compensatie van het kabinet.

Nederland moet extra maatregelen nemen om te voldoen aan de eis om de CO2-uitstoot volgend jaar te verminderen met een kwart in vergelijking met de uitstoot in 1990. De milieuorganisatie Urgenda heeft de afgelopen jaren met succes geprocedeerd om het kabinet te laten opschieten met de vermindering. Vorige week gaf ook de Hoge Raad Urgenda gelijk.

De centrale aan de Hemweg wordt afgebroken. Dat zal een aantal jaar gaan duren, zei een woordvoerster. Daarna wordt het terrein een plek voor productie, doorvoer en tijdelijke opslag van fossielvrije elektriciteit en warmte. Het gaat om alternatieve brandstoffen als groene waterstof en synthetische kerosine.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.