Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Help vogels de hitte door

  •  
01-07-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1312 keer bekeken
  •  
specht_14.jpg

© Grote bonte specht heeft dorst. Fotograaf: maydana

Met de hittegolf die vanaf vandaag toeslaat, roept Vogelbescherming Nederland iedereen op de vogels in steden en dorpen een handje te helpen. Jonge vogels in nestkasten die pal in de zon hangen, overleven de extreme hitte niet zonder een beetje schaduw. En met een bak water in de tuin help je veel vogels de hitte door.
Helpende hand
Uiteraard zijn in het wild levende vogels prima opgewassen tegen de hitte. Maar daar waar de omstandigheden minder natuurlijk zijn, is de helpende hand van mensen soms zeer welkom. Zo is er in steden en dorpen tijdens extreem warme periodes niet altijd gemakkelijk water en verkoeling te vinden voor vogels.
Herken oververhitte vogels
Oververhitte vogels zijn goed te herkennen. Ze zijn lusteloos en ademen snel. Zo’n dier zit vaak met gespreide veren en de snavel open te hijgen om via tong en bek vocht te verdampen.
Verkoeling
Zet bij warm weer daarom een waterschaal neer en ververs het water dagelijks. Zo kunnen vogels drinken en baden zonder ver te hoeven vliegen en krijgen ze sneller verkoeling. Daar knappen de meeste vogels vaak zienderogen van op.
Geef nestkasten schaduw
Nog belangrijker dan water, is schaduw voor nestkasten. Voor veel jonge vogels, zoals koolmezen en pimpelmezen, kan extreme hitte snel fataal zijn. Daarom moeten nestkasten eigenlijk nooit in de volle zon opgehangen worden, maar op een koele, schaduwrijke plaats. Hangt een nestkast toch in de zon, probeer dan zoveel mogelijk schaduw te creëren boven de nestkast. Dit voorkomt dat de kuikens oververhit raken, uitdrogen en uiteindelijk sterven.
Bron: Vogelbescherming Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.