Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Visliefhebbers opgelet!

  •  
17-01-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
vissen_zooinverse

Jacob van Hulsdonck ca. 1615 (1610 - 1620)

© RKD

Welke vissen kun je herkennen op schilderijen? Die vraag stellen onderzoekers uit Leiden aan alle visexperts: visboeren, sportvissers, medewerkers van Ravon. Hoe meer mensen mee doen, hoe beter!

Onderzoekers willen namelijk zoveel mogelijk gegevens verzamelen over vissen in de periode van 1500 tot 1850.  Om vervolgens te vergelijken met de vissen van nu. Werden er andere vissen gegeten? Kwamen er in Nederland ook tropische vissen voor? 

Dit geeft de onderzoekers een kijkje in het verleden, en zo kunnen ze erachter komen welke vissen er gevangen, verhandeld of gegeten werden.

Vissen in de kunst

In de jaren 1500 tot 1850 beeldden kunstschilders vaak vissen uit, in bijvoorbeeld illustraties van marktscènes en stillevens. Zoals een stilleven van Jacob van Es en een enorm schilderij van Jan Brueghel.
SK-A-1857

Stilleven Pieter Claesz

© Rijksmuseum

In deze periode werden de meeste vissen geschilderd in hun rol als voedsel, op markten, in de pan en op een bord. Ze werden zelden geschilderd in hun natuurlijke omgeving. Volgens Paul Smith, betrokken bij het project, komt dat omdat de mensen in die tijd geen idee hadden hoe vissen leefden. Dat kwam pas ten tijde van de opkomst van het aquarium, dan pas zien mensen de vissen in hun natuurlijke leefomgeving.

opkomst aquaria

0000086991

Schilderij van Jan Brueghel

© RKD

De manier om een vis in zijn natuurlijke omgeving te zien is het aquarium. Heel belangrijk voor de opkomst van de moderne aquaristiek in Europa was Adolf Rossmessler, die in 1856 het boek "Der See im Glase” publiceerde. Dat het schilderij van Jan Brueghel van voor die tijd kwam, is te zien aan de onnatuurlijke manier waarop de vissen zijn afgebeeld.

Wil je meedoen? Dat kan via deze website

Meer over:

kunst, vissen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.