Vroege Vogels

Help onderzoek: wat betekent rust voor wilde dieren?

  •  
09-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
snapshot_hoge veluwe

© Henk Ruseler

Door de coronacrisis is het ongebruikelijk rustig in het Nationale Park de Hoge Veluwe. De musea en het restaurant zijn gesloten, het Park heeft de openingstijden ingeperkt en het aantal bezoekers is minder dan een kwart van wat normaal is.

Hoewel dit voor het Park een forse tegenvaller is, biedt deze situatie ook een bijzondere kans. Het is één groot experiment waarin de gebruikelijke drukte wordt ingeruild voor rust, en daarbij is jouw hulp nodig.

Gedragen dieren zich anders?

Samen met biologen van Wageningen Universiteit onderzoekt het Park hoe recreatiedrukte het gedrag van wilde dieren beïnvloedt. Verschuiven de dieren hun activiteit van de nacht naar de dag? Gaan dieren minder tijd besteden in het bos en juist meer tijd in open terrein? Verlaten de dieren de rustgebieden vaker?

Netwerk van camera's

Deze vragen kunnen worden beantwoord dankzij het netwerk van wildcamera’s op bijna 70 verschillende plekken in het Park. Elk dier dat voor deze camera’s langsloopt wordt gefotografeerd, en met tijd en plaats erbij geregistreerd. Dat gebeurt dag in dag uit, ook nu.
snapshot_hoge veluwe_2

© Henk Ruseler

Doe zelf mee

Het publiek kan meedoen met het onderzoek door deze foto’s te bekijken en te vertellen wat er op staat. Want het zijn zo veel foto’s, dat de onderzoekers het niet alleen kunnen. En bovendien zijn de foto’s veel te leuk om niet met het publiek te delen.
Hoe meer mensen helpen, des te beter het onderzoek kan worden gedaan. Immers hoe meer foto’s zijn bekeken, hoe beter het vergelijk is te maken.

Mooie bezigheid

Juist in deze tijd waarin mensen zelf minder makkelijk naar buiten kunnen, is Snapshot Hoge Veluwe een mooie bezigheid. De dieren van de Hoge Veluwe komen je huiskamer binnen en niet onbelangrijk, de Nederlanders kunnen meehelpen aan wetenschappelijk onderzoek.

Wil je meedoen? Klik dan hier!

Bron: Henk Ruseler, Nationaal Park Hoge Veluwe

Meer over:

onderzoek, camera
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.