Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Help, een huiskraai!

  •  
12-02-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
In Hoek van Holland leeft de enige populatie huiskraaien in Europa. Die 27 kraaien horen hier niet, het zijn invasieve exoten, en ze moeten weg. Dat concludeert het ministerie van LNV na een risicoanalyse door SOVON. Welk gevaar schuilt er in die 27 vogels? Andrea gaat op onderzoek.
De huiskraai (Corvus splendus), behorend tot de familie van de kraaien, komt oorspronkelijk uit India. De huiskraaien in Hoek van Holland vormen de enige populatie huiskraaien in Europa. In 1994 zette de eerste huiskraaien voet aan wal in Hoek van Holland, waarschijnlijk vanaf een boot meegevaren uit Egypte. Vanaf 1997 broeden de huiskraaien, en zo is het koppeltje uitgegroeid tot een groepje van 27 vogels. Huiskraaien lijken op kauwtjes, maar zijn iets forser en hebben een grijze hals.
De kraaien in Hoek van Holland vormen op dit moment nog geen enkele bedreiging van welke aard dan ook, maar dat kan in de nabije toekomst veranderen, aldus SOVON Vogelonderzoek . Als de populatie blijft groeien zoals hij de afgelopen jaren heeft gedaan, kunnen het er over een tijdje heel veel meer zijn, en dan zouden ze bijvoorbeeld de inheemse vogels ter plekke kunnen gaan verdringen, wat een verlies aan biodiversiteit betekent.
Het is op basis van deze feiten dat het ministerie van LNV   heeft besloten alle aanwezige huiskraaien weg te vangen en op te laten vangen in dierentuinen, voordat de populatie groeit en misschien niet meer is in te perken. Sinds 2009 heeft het ministerie van LNV hiervoor een speciaal team van deskundigen: het Team Invasieve Exoten, ondergebracht bij de Plantenziektenkundige Dienst in Wageningen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.