Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Help, de vogelvangers verdwijnen!

  •  
16-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
Ambachtelijke beroepen zoals kooiker, ganzenflapper of houtsnippenvanger sterven in rap tempo uit. En dat is doodzonde. Want daarmee verdwijnt niet alleen een stuk cultuurhistorie, ook de wetenschap verliest haar ogen en vooral haar handen in het veld...
In het boek 'Beter een vogel in de hand ...' beschrijven vogelvangers, wetenschappers en zelfs taalkundigen hoe diep de oude ambachten in onze cultuur verankerd zitten. Ze beschrijven ook wat er verloren gaat als we geen geld en moeite steken in het behouden van die oude beroepen.
In Nederland zijn in het verleden allerlei bijzondere manieren ontwikkeld om vogels te vangen, meestal voor de consumptie. De vogelvangers gebruikten eendenkooien, vinkenbanen en leeuwerikenspiegels. Ze waren ganzen- of wilsterflapper, valkenier of eierzoeker. Deze kundige ambachtslieden gaven hun vakkennis en tradities over van generatie op generatie en schreven zo een opmerkelijk stuk cultuurhistorie.
Ambachtelijke vogelvangers bestaan vandaag de dag nog steeds. Ze vangen niet meer alleen voor consumptie, maar vooral ten behoeve van natuurbescherming en wetenschap. De gevangen vogels worden gemeten, gewogen, van ringen voorzien en weer losgelaten. Dit onderzoek levert nieuwe inzichten op in bijvoorbeeld trekroutes, gezondheid en populatiesamenstelling. 
Van de uitgever:
Beter één vogel in de hand… geeft een uniek overzicht van vogelvangst door de eeuwen heen. Het vertelt over de bijzondere relatie tussen ambachtelijke vogelvangst, cultuurhistorie, natuurbescherming en wetenschappelijk onderzoek. Voor het eerst zijn alle ambachtelijke Nederlandse vogelvangstmethoden in één boek beschreven. De vogelvangers vertellen zelf hun verhaal: over het historische perspectief, de vangsttechnieken, het werken in de natuur, de opwinding van een goede vangst, het belang van de onderzoeksgegevens. Maar wat vooral opvalt, is hun liefde voor het oude ambacht.
Titel: 'Beter een vogel in de hand ...'
Redactie: J.T. Lumeij, D.A. Jonkers, J.J.H.G.D. Karelse
KNNV Uitgeverij
Prijs: € 34,95 
ISBN: 978-90-5011-263-5
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.