Vroege Vogels

Help de hommels: tel ze!

  •  
02-08-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
Aardhommel_03.jpg
Om er achter te komen hoe het eigenlijk gaat met de wilde bijen en hommels in Nederland, roepen EIS Kenniscentrum Insecten en de Vlinderstichting iedereen op om hommels te tellen. Als veel mensen verspreid over het land meedoen (zowel in de stad als in het agrarisch gebied, binnen en buiten de bebouwde kom), ontstaat er een meetnet hommels. Uit de verzamelde gegevens valt na een paar jaar een trend af te lezen. En als het in bepaalde leefgebieden achteruit gaat met de hommels, kunnen EIS en de Vlinderstichting aandringen op maatregelen bij terreineigenaren of gemeentes.

Herken de hommel

De bedoeling is dat je wekelijks een traject loopt van tussen de 500 en 1000 meter. Op dat traject tel je alle hommels die binnen 2,5 meter van je vandaan zitten of langsvliegen. Naar soorten hoef je in eer- ste instantie niet te kijken, het aantal hommels geeft al waardevolle informatie. Het is natuurlijk  leuker om wel soorten te leren herkennen. Daarvoor is er een handige zoekkaart . En wie echt mee wil gaan en de wetenschap en de hommels en bijen daarmee een handje wil helpen, kan zich opgeven via e-mail .

Meer over:

hommels, meetnet
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

a.smissaert
a.smissaert6 aug. 2019 - 13:05

zou best mee willen doen maar ik ben 91 jaar en verblijf in een service flat.De tuin is aardig groot,helaas zie ik heel soms een hommel in lavendel.

mboshogg
mboshogg5 aug. 2019 - 22:46

De hommels doen het hier in Sneek ook wel goed.  Dit in tegenstelling tot de vlinders...

Azimuth
Azimuth5 aug. 2019 - 19:12

Ook groot kaasjekruid dat van nature in mijn voortuin groeit lokt allerlei hommels,bijen en andere insecten. Begint helaas al uit te bloeien.

Ronald@50
Ronald@504 aug. 2019 - 13:46

Wij wonen 5 jaar in Rhenen. Sinds afgelopen mei hebben we witte lavendel in de voor- en achtertuin. Nog nooit zoveel hommels gezien. We tellen er dagelijks tussen de 40 en 50. Naast alle andere bijen die erg graag op afkomen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.