Het gaat slecht met de blauwvintonijn in de Middellandse Zee. De vis is ernstig bedreigd door overbevissing en illegale visserij. Maar het is nog niet te laat voor de blauwvintonijn. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) heeft daarom de steun van de Nederlanders nodig. Zij kunnen hun bezorgdheid over de bedreiging van deze tonijnsoort kenbaar maken door de online campagne Panda Paspoort digitaal te ondertekenen. Hiermee laten zij weten dat zij geen blauwvintonijn eten, totdat er een goed herstelplan voor de vis is opgesteld. De petitie wordt in november aangeboden aan de deelnemers van de ICCAT-conferentie waar belangrijke besluiten worden genomen over de toekomst van de blauwvintonijn.
Tot tien jaar geleden vormde de visserij op blauwvintonijn nog geen bedreiging, maar sinds de ontwikkeling van tonijnmesterijen, ook wel tunafarms genoemd, gaat het in snel tempo bergafwaarts met de soort. De tonijn wordt gevangen, in kooien op zee vetgemest en verdwijnt vervolgens in de sushi.
De neergang van de populatie wordt niet alleen veroorzaakt door overbevissing, maar ook doordat de tonijnen worden gevangen, voordat ze kuit hebben kunnen schieten. Ze zijn een gemakkelijk doelwit voor de industriële vissersboten, die met behulp van verkenningsvluchten per vliegtuig de scholen makkelijk kunnen opsporen.
In de VISwijzer van het WNF en Stichting De Noordzee staat niet alleen blauwvintonijn in de rode kolom van vissoorten die je beter niet kunt eten, ook de geelvintonijn is opgenomen in die rode lijst. Bij deze tonijnsoort vormt vooral de bijvangst van zeeschildpadden een probleem. De skipjacktonijn staat in de oranje kolom.
Als alternatief voor de blauwvintonijn, geelvintonijn en skipjacktonijn ligt er sinds kort Albacoretonijn oftewel witte tonijn in de winkel. Deze wordt gevangen aan de westkust van de Verenigde Staten door vissers die zijn aangesloten bij de American Albacore Fishing Association. De vissen worden letterlijk per stuk uit zee gehengeld. Hierdoor is er nauwelijks tot geen bijvangst.
Het Nederlandse bedrijf Fishes Wholesale bv. brengt de tonijn voorlopig in blik op de markt, onder de eigen merknaam bij de supermarkt. Vanaf half oktober is de tonijn ook als verse filet te koop bij Albert Heijn.