Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Wiskunde op de Wadden: ook planten lopen de Levy walk

19 jun 2019
  •  
leestijd 2 minuten
Valérie Reijers

© foto: Rob Buiter

Haaien doen het, net als albatrossen, mosselen, bacteriën en mensen: ze lopen, vliegen of zwemmen allemaal de Levy walk. Nu blijkt dat ook planten zich volgens dit vaste patroon kunnen bewegen!

Veel kleine stapjes en één grote

De Levy walk is een bewegingspatroon waarbij een organisme heel veel kleine stapjes doet om vervolgens één groet stap te doen. Valérie Reijers, promotie-onderzoeker aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen, ontdekte dat helmgras zich ook volgens dit vaste wiskundige principe verspreidt. "Een plant maakt eerst een heleboel scheuten dichtbij een moederplant om vervolgens een hele lange uitloper te maken en op die nieuwe plek weer een heleboel kleine stukjes te uit te breiden."

Voedselschaarste

"Zo'n Levy walk zie je vooral bij voedselschaarste", vertelt Reijers. "Een haai bijvoorbeeld, die voedsel zoekt, verkent eerst een stukje van de oceaan met veel kleine verplaatsingen. Als daar niets te vinden is, zwemt 'ie een heel stuk verder, om vervolgens weer wat minutieuzer te gaan zoeken. Op die manier probeert die haai de kans dat hij een prooi vindt in een voedselarme zee te maximaliseren."

Zandhonger

Het helmgras dat zich volgens het Levy-patroon verplaatst is niet op zoek naar voedsel maar naar zand. "Helmgras is erbij gebaat om zo veel mogelijk zand te vangen, om zo de omgeving beetje bij beetje op te hogen en de kans te verkleinen dat de zee de jonge plantjes weer wegspoelt. Door duintjes in Nederland en aan de andere kant van de Atlantische Oceaan in de VS te vergelijken, konden we zelfs meten dat Nederlandse planten die zich volgens het Levy-principe uitbreiden hogere duinen vormen dan Amerikaanse duinplanten die dat patroon niet aanhouden", aldus Reijers.
Op dit filmpje op Youtube is te zien wat het algemene principe is van een 'Levy walk' of 'flight':

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.