Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Helft koolstof Amazone in één procent van boomsoorten

  •  
29-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
paranootcifor.jpg

© Bertholletia excelsa Foto: CIFOR (Creative Commons)

Eén procent van de boomsoorten in de Amazone is verantwoordelijk voor de helft van de koolstofopslag in het gebied. Dit zijn zowel veel voorkomende als weinig voorkomende soorten. Dat blijkt uit een studie van een internationaal netwerk van onderzoekers, met vanuit Nederland onderzoekers van Wageningen UR, Naturalis Biodiversity Center en Tropenbos International. De studie is verschenen in Nature Communications.
300 miljard bomen
Wat cijfertjes over het Amazonegebied: naar schatting zijn er zo’n 16.000 verschillende boomsoorten te vinden in het regenwoud. De ongeveer 300 miljard individuele bomen slaan een vijfde van de wereldwijde koolstof op in de biomassa. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat minder dan 200 van de boomsoorten verantwoordelijk zijn voor de helft van de opslag van koolstof.
Paranotenboom
Door meer duidelijkheid te hebben over de bijdrage van verschillende boomsoorten bij de opslag van koolstof, hebben de onderzoekers ook een beter beeld over de rol van biodiversiteit voor de koolstofcyclus in het regenwoud. Zo groeit daar bijvoorbeeld Bertholletia excelsa , een paranotenboom. Deze hele dikke boom komt maar weinig voor (minder dan 1 op de 1000 bomen in de Amazone is van deze soort), maar staat op de derde plek wat betreft koolstofopslag, en vierde plek qua groei.
En de rest?
De overige 99% van de boomsoorten die minder koolstof opslaan, blijven wel ontzettend belangrijk voor het gebied. Zo recyclen ze water maar vervullen ook andere bosfuncties, zoals het verstevigen van de bodem.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.