Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Helft van de wilde damherten zorgt voor overlast

27 sep 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
damherten_annatoosvandenheuvel

Damherten tijdens de bronstperiode

© Fotograaf AnnaToosvandenHeuvel

Van de ruim 6000 in het wild levende damherten zijn er maar ruim 2342 echt gewenst in Nederland. Dat meldt onderzoeksplatform Pointer (KRO-NCRV) op basis van een rondgang langs de 12 regionale faunabeheereenheden (FBE’s), die provincies adviseren over wildbeheer.

Populatie in toom te houden

Redenen om damherten uit een gebied te weren - of om de populatie in toom te houden - hebben vaak te maken met (vrees voor) schade. Ze verdrijven dan bijvoorbeeld andere diersoorten uit een natuurgebied door hun voedsel op te eten of ze knagen aan de teelt - en daarmee aan de winst - van agrariërs. Ook de verkeersveiligheid is een veelgehoord argument om te beheren in een populatie damherten.

Regelmatig zorgt het afschieten van deze ‘aaibare’ grote grazers voor onrust onder dierenliefhebbers. In de Hoeksche Waard zet een groep bewoners zich al maanden in voor het lot van het dier op het Zuid-Hollandse eiland. De provincie heeft daar enige tijd geleden opdracht gegeven om de gehele roedel af te schieten. Maar de bewoners vinden dat te rigoureus.

Bron: ANP

Meer over:

damherten

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema27 sep 2021 - 11:22

lekker hertenvleees bij de kerst.