Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Helft Nederlanders positief over kernenergie

  •  
15-06-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_102644.jpg

© kernenergie greenpeace

Kernenergie is lang niet zo'n groot taboe voor Nederlanders. Uit een recente peiling blijkt dat 48 procent vindt dat kernenergie positief bijdraagt aan het verbeteren van klimaat en milieu.
Het onderzoeksbureau Newcom heeft voor de Nederlandse Wind Energie Associatie (NWEA) ruim duizend mensen gevraagd naar hun mening over elektriciteitsbronnen. Zonne- en windenergie (respectievelijk 95 en 94 procent) staan in dit verband het hoogst aangeschreven. Daarna komt biogas, en op de vierde plaats kernenergie, aldus de donderdag vrijgegeven resultaten.
Kolen is een energiebron die niet kan rekenen op bijval; 85 procent van de geënquêteerden denkt negatief over de bijdrage daarvan aan verbetering van het klimaat.
Als deze energiesoorten onder dezelfde prijs kunnen worden geleverd, gaat de voorkeur van de Nederlander vooral uit naar zonne- en windenergie (33 en 32 procent). Bij 15 procent heeft kernenergie de voorkeur.
Het gebruik van zonne- en windenergie zou volgens ruim een derde het meest moeten worden gestimuleerd. Windturbines passen volgens de Nederlander vooral op industrieterreinen, op zee, in havens en langs snelwegen. Niet in bossen, natuurgebieden, woonwijken en op het strand. Maar een meerderheid van 59 procent vindt wel dat windmolens passen in de eigen gemeente.
NWEA-voorzitter Joop Lasseur is blij met de peiling. De beeldvorming over windenergie is volgens hem lang gedomineerd door een kleine groep tegenstanders. ,,De stem van de voorstanders is nu krachtig en duidelijk hoorbaar. Het is tijd dat we luisteren naar deze stem en de mogelijkheden centraal stellen. Van daaruit kunnen we rekening houden met de bezwaren. En niet andersom.''
Lasseur komt vrijdag namens een brede coalitie van organisaties, bedrijven en personen op voor windenergie tegenover de meest verantwoordelijke ministers (Milieu, Economische Zaken en LNV). Zo zou Nederland een top-vijfpositie in windenergie in Europa moeten nastreven.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.