Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Helft mussen Parijs verdwenen

30 aug 2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
huismus_09.jpg

© Huismus - Fotograaf Adrian Kuipers

Het aantal mussen in Parijs gaat snel achteruit. In delen van de metropool is het kleine bruinachtige vogeltje zelfs bijna helemaal verdwenen.
Uit tellingen blijkt dat de mussenpopulatie in Parijs sinds 2010 met ongeveer de helft is afgenomen, zeggen Franse vogelkenners tegen de nieuwssite 20 minutes.
De reden voor de terugval staat niet vast. Maar deskundigen voeren aan dat Parijs in steeds betere bouwkundige staat verkeert. De mus houdt van bouwvallen en oude daken om nestjes te maken, maar door nieuwbouw en renovatie zijn er daar steeds minder van.
Verder is het aantal insecten in de stad afgenomen en zwerft er minder eetbaar afval rond. Sommigen geven de schuld aan de terugkeer van de havik in de stad.
De huismus heeft het ook op andere plekken in Europa moeilijk zo ook in Nederland. Hier en daar is het vogeltje al tot beschermde diersoort verklaard. Ook wordt geprobeerd met speciale dakpannen of huisjes het dier een goede broedplek te bieden.
Bron: ANP

Meer over:

mus

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar