Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Helft minder varkensboeren, twee keer meer varkens per boer

  •  
29-09-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
343 keer bekeken
  •  
Varkens_pixabay

Varkens

© Pixabay

Het aantal varkenshouderijen is in tien jaar bijna gehalveerd, maar het aantal varkens per boer is in dezelfde tijd wel flink toegenomen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van cijfers over 2021. Een van de oorzaken van de afname van het aantal varkensboeren is dat zij de afgelopen jaren met verschillende regelingen zijn aangemoedigd om met hun bedrijf te stoppen.

Nederland telt dit jaar 3400 varkensbedrijven, terwijl dat er nog 6500 waren in 2011. In dezelfde tijd verdubbelde het gemiddelde aantal varkens per boer wel bijna naar 3400. In Limburg en Noord-Brabant zijn de bedrijven het grootst.

De overheid heeft de afgelopen jaren geprobeerd om varkensboeren te verleiden om te stoppen met hun bedrijf. Het doel hiervan was om de stankoverlast omlaag te brengen in gebieden met veel varkensstallen en om ervoor te zorgen dat er minder ammoniak in de lucht kwam.

Het totale aantal varkens in Nederland schommelt al jaren rond de 12 miljoen. In het afgelopen jaar was wel een afname te zien van 4 procent naar 11,4 miljoen.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema29 sep. 2021 - 10:48

kans op varkenspest wordt hier door groter en dieren kunnen zich niet meer bewegen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.