Landschapsbeheer Friesland grijpt het jaarlijkse hekkelseizoen aan om aandacht te vragen voor de Groene Glazenmaker en de voor deze libellensoort onmisbare waterplant Krabbescheer. Vanaf 1 september worden door heel Friesland de watergangen (sloten, kanalen) geschoond van watervegetatie. Dit ‘hekkelen’ is van belang om de af- en doorvoer van water van en naar de landbouwgronden te garanderen. Door dit in natuur- en veenweidegebieden met een kwart tot de helft minder te doen, blijft de natuurlijke habitat voor de Groene Glazenmaker gespaard. Dat komt ten goede aan de gewenste biodiversiteit. Wetterskip Fryslân, natuurbeheerders, loonbedrijven en particulieren worden opgeroepen hieraan vrijwillig mee te werken.
De oproep is bedoeld om met de voorgestelde alternatieve hekkelmethode alvast een heel seizoen voor de Groene Glazenmaker te winnen. Nu al staat vast dat een door de Unie van Waterschappen voorgestelde gedragscode door de rijksoverheid ondertekend gaat worden. Daarmee wordt het vanaf 2007 wettelijk verplicht Krabbescheer te laten staan waar de internationaal beschermde libellensoort voorkomt. Onderzoek heeft uitgewezen dat in Europa de provincie Friesland het bolwerk is voor de zeldzame libellensoort.
Projectleider Peter de Boer van Landschapsbeheer Friesland vraagt met de actie simpelweg de Krabbescheer deels te laten staan in de door hem onderzochte leefgebieden. Niet alleen voor de Groene Glazenmaker. Maar ook voor tal van schaarse vogelsoorten die goed gedijen in een Krabbescheerleefgemeenschap, zoals de Zwarte Stern, Purperreiger en Roerdomp.
Geen schade
Peter de Boer wijst erop dat het laten staan van Krabbescheer in de voorgestelde gebieden geen schadelijke gevolgen heeft voor de waterdoorstroming en landbouw. Waar overlast is van dichtslibbende sloten en watergangen voor de sportvisserij en waterrecreatie moet er gewoon gehekkeld worden. Dit is veelal het geval binnen de bebouwde kom en nabij woonplaatsen en belangrijke vaarwegen. Het ideale leefklimaat voor de Groene Glazenmaker is echter vooral geconcentreerd in gezonde laagveenmoerassen en stillere veenweidegebieden. Door hier tot de helft minder te hekkelen worden niet alleen tijd en kosten bespaard, het levert tevens een aantoonbare bijdrage aan een natuurlijke zuivering van water.
Meer informatie
Sinds 2004 vindt er onderzoek plaats naar het voorkomen van de Groene Glazenmaker. Dit onderzoek vloeit voort uit het Nationale Soortbeschermingsplan Groene Glazenmaker en is uitgevoerd door vijftig vrijwilligers van de Friese libellenwerkgroep De Hynstebiter onder regie van Landschapbeheer Friesland in opdracht van Provinsje Fryslân. Op de website
www.hynstebiter.nl
valt te zien op welke locaties de krabbescheervegetatie gespaard kan blijven.