Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Hele bossen worden doorgespoeld'

  •  
21-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
249 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_151290.jpg
Elke dag worden wereldwijd circa 270.000 bomen door de wc gespoeld of als afval weggegooid. Dat blijkt uit een onderzoek van het Wereld Natuur Fonds naar de herkomst van wc-papier, tissues en papieren servetten, dat vandaag is gepresenteerd. Volgens de natuurbeschermingsorganisatie verbruiken Europese huishoudens alarmerend weinig wc-papier en tissues van gerecycled materiaal. Als gevolg hiervan verdwijnen overal ter wereld natuurlijke bossen zonder dat de consument hiervan op de hoogte is. Het gaat om bossen in Latijns-Amerika, Canada, de VS, Zuid-Afrika, Rusland, Azië en Europa.
In het rapport is de productie van de vijf grootste tissuefabrikanten van Europa geanalyseerd: Procter and Gamble, SCA, Kimberly Clark, Metsa Tissue en Georgia Pacific. Samen bedienen deze bedrijven ongeveer 70 procent van de Europese markt. Uit het rapport blijkt dat het toiletpapier en de papieren handdoekjes die worden geleverd aan kantoren, scholen en hotels voornamelijk van gerecyclede vezels worden gemaakt. Maar de tissueproducten die via de detailhandel aan de consument worden verkocht, bevatten voor de overgrote meerderheid geen gerecyclede vezels. Volgens de fabrikanten gebeurt dit, omdat de consument geen gerecyclede producten wil.
Europeanen gebruiken gemiddeld jaarlijks zo’n 13 kg, hetgeen neerkomt op een totaal verbruik in Europa van zo’n 22 miljard rollen toiletpapier per jaar. Nederlanders verbruiken ongeveer evenveel als het Europese gemiddelde. In Amerika en Japan is het gebruik 22 kg per persoon, in Azië en Afrika 2 kg per persoon.
Volgens het Wereld Natuur Fonds bieden de vijf genoemde fabrikanten de Europese consument onvoldoende gerecycled wc-papier, papieren handdoeken en servetten aan en moeten ze meer verantwoord te werk gaan bij het inkopen van hun hout. Op die manier hoeven er minder bomen te worden gekapt in de vaak toch al bedreigde bossen. De fabrikanten moeten inzichtelijk maken waar hun hout vandaan komt. Op dit moment bestaat er nog veel onduidelijkheid over de herkomst, waardoor hoogstwaarschijnlijk ook oerbos voor deze tissueproducten tegen de vlakte gaat.
“Tegelijkertijd kunnen consumenten zich bewuster opstellen bij de aankoop van tissueproducten”, zegt Niek van Heijst, algemeen directeur van het Wereld Natuur Fonds. “Consumenten hebben geen idee dat ze de bossen en wouden op aarde in gevaar brengen wanneer ze niet-gerecyclede tissueproducten gebruiken,” aldus Van Heijst. “Het is een fabeltje dat gerecyclede tissueproducten niet van goede kwaliteit zijn. Per slot van rekening maken mensen wanneer ze op school of kantoor zijn hier ook al volop gebruik van.”
Het Wereld Natuur Fonds raadt consumenten aan om in de winkel actief te vragen naar gerecyclede producten en roept fabrikanten op om de consument beter te informeren. De consument mag niet op het verkeerde been worden gezet door recyclingsymbolen op tissueverpakkingen die veelal alleen betrekking hebben op de verpakking en niet op het product zelf, aldus het Wereld Natuur Fonds. Enkele van de vijf onderzochte fabrikanten maken ook gerecyclede tissuemerken. Daarnaast zijn er merken van kleinere bedrijven op de Europese markt voor wie gerecyclede producten een nichemarkt vormen.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor