Vroege Vogels

Hek verdwijnt rond Radio Kootwijk

  •  
16-12-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_155423.jpg
De gemeente Apeldoorn en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) verwijderen zaterdag bijna 4 kilometer hekwerk, dat het voormalige zendcomplex Radio Kootwijk op de Veluwe afsloot van de omgeving. Met hulp van ongeveer vijftig vrijwilligers verwachten de overheden zo'n drie uur nodig te hebben voor de klus, aldus een woordvoerster van DLG.
KPN Telecom begon in de jaren twintig van de vorige eeuw met de bebouwing van het 440 hectare grote natuurgebied. In Radio Kootwijk plaatste de radio- en telefoniedienst van destijds onder meer alle benodigde antennes voor buitenlandse verbindingen. Koningin Wilhelmina sprak als eerste draadloos de historische woorden ,,Hallo Bandoeng'' tegen Nederlands-Indië, zoals Indonesië toen nog heette. In de jaren negentig stopte KPN de activiteiten in Radio Kootwijk. In 2004 heeft DLG het gebied en de bebouwing namens de Staat aangekocht.
Het terrein rond het voormalige zendcomplex is ongerept gebleven en daardoor nu een belangrijk natuurgebied. Door het verwijderen van de hekken ontstaat een vrije doorgang voor wild, wandelaars en fietsers. Wat er precies met de monumentale gebouwen gaat gebeuren is nog niet duidelijk. De provincie Gelderland verwacht deze maand een exploitatieplan van tv-ondernemer Harry de Winter, die er onder meer een museum op het gebied van elektriciteit wil openen. Er liggen ook plannen voor een grootschalig sauna- en welnesscomplex.
In eerste instantie meldden zich meer dan veertig gegadigden voor de exploitatie van het unieke zendgebouw De Kathedraal en de bijgebouwen. Maar de toekomstige exploitant moet behoorlijk kapitaalkrachtig zijn, aangezien de overheid wil dat hij een forse bijdrage levert aan het uitvoeren van achterstallig onderhoud en natuurbeheer. Bovendien mogen de voorgenomen activiteiten in de gebouwen geen drommen publiek trekken. Die zouden de rust in de natuur te veel verstoren. TV-ondernemer De Winter studeert onder meer op een mogelijkheid ruim 100.000 bezoekers per jaar zonder onrust te verwerken.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.