Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Heikikkertijd

29 mrt 2019
  •  
leestijd 1 minuten
heikikker nacht

© Zoeken naar heikikkers, foto: Peter Paul Klapwijk

Wie de paartijd van de heikikker wil meemaken moet goed opletten: hij duurt maar een dag of tien en de kikker maakt weinig geluid. Daar komt nog bij dat de heikikkers in zuidoost Nederland soms wel drie weken eerder beginnen dan in het westen van het land. Hoe komt dat?
In de paartijd (eind februari, tot uiterlijk begin april met een piek in kooractiviteit in maart) kleuren mannetjes licht- tot fel blauw. Deze kleur is maar enkele dagen aanwezig en dient als signaalfunctie voor andere mannetjes. In populaties met lage dichtheid blijven mannetjes vaalgrijs tijdens de voortplanting. Heikikkers kunnen 8 cm groot worden.
Het geluid dat de mannetjes in de voortplantingstijd maken wordt wel omschreven als een klokkend geluidje dat klinkt als een onder water gehouden fles waaruit de lucht ontsnapt.
In Twente verzamelen deze blauwige heikikkermannetjes zich in het water. Hoe blauwer ze zijn, hoe aantrekkelijker de vrouwtjes ze vinden. Gefilmd door Harry Brummelhuis:
Bron:  RAVON

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.