Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Heikikkertijd

  •  
14-03-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
192 keer bekeken
  •  
heikikker_amplex.jpg
Het duurt elk jaar maar een paar dagen: de paartijd van de heikikker. In veengebieden en vochtige heides is het karakteristieke wob wob geluid nu te horen: het geluid dat mannetjes maken om vrouwtjes te lokken, in de hoop om te kunnen paren. De heikikker is normaal bruin van kleur, maar in de paartijd verkleurt het mannetje blauw. Inmiddels is de paartijd van de heikikker in het zuiden van Nederland zo goed als voorbij, de komende weken schuift het moment van de paringstijd langzaam richting het noorden.
De heikikker is een relatief zeldzaam amfibie. In Nederland komt hij vrij veel voor, inmiddels - na een periode dat het slechter met hem ging door zure regen - staat hij niet meer op de Rode Lijst. Arnold van Rijsewijk schreef het boekje Kansen voor de heikikker , met naast veel wetenswaardigheden over deze amfibieënsoort ook een pleidooi om bij nieuwbouwprojecten in gebieden waar de heikikker voorkomt, rekening te houden met deze bijzondere kikker. Meer informatie hierover bij RAVON .
foto parende kikkers: Arnold van Rijsewijk, RAVON
foto heikikkeroog is van R.B.rb.rb uit onze Fotogalerij. Bekijk meer foto's van deze fotograaf
  • Beluister de reportage
Video: Parende heikikkers
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.