Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Heikikker inventarisatie in het Naardermeer

18 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Heikikker

© fotograaf: Luc Hoogenstein

Om te weten waar de heikikkers in ons land leven en hoeveel het er zijn, is de herfst de ideale tijd. Met name voor heikikkers in het veenweidegebied zijn de maanden augustus, september en oktober het moment om de verspreiding van deze landkikker gedetailleerd in kaart te brengen.
Reportage gaat door na de muziek:

Jonge heikikkers

Edo Goverse van de vereniging Ravon ter bescherming van amfibieen, reptielen en vissen, heeft dan ook net de inventarisatie van heikikkers in het laagveengebied van het Naardermeer afgesloten. Hij vond ruim 400 exemplaren, 90% van de dieren bestond uit jonge heikikkertjes van dit jaar. De inventarisatie is van belang voor de bouw van enkele faunapassages onder het Naardermeer door. Zodra die zijn gerealiseerd zal er een nieuwe inventarisatie plaatsvinden om te zien of de heikikkers de faunapassages weten te vinden.

Veenweide

In een veenweidegebied zoals delen van het Naardermeer is de heikikker en soort die wijdverspreid, maar vaak in relatief lage dichtheden voorkomt. In het najaar zijn de springen de jonge heikikkers rond bij de slootkanten en greppels op zoek naar voedsel Heikikkertjes zijn prachtige ranke kikkertjes, herkenbaar aan hun karakteristieke brede rugstreep. In tegenstelling tot de groene kikker staan de ogen van de heikikker aan de zijkanten van de kop.

Meer over:

, , ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.