Vroege Vogels

Heijnen wil grotere stappen bij terugdringen verpakkingsafval

  •  
17-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Plastic afval

Plastic afval

© Bron Pixabay

Nederland wil dat de EU grotere stappen zet om verpakkingen te verduurzamen en het verpakkingsafval terug te dringen. Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) pleit ervoor het verpakkingsafval tegen 2030 met 15 procent te verminderen ten opzichte van 2018. Dat is tien jaar eerder dan de Europese Commissie voorstelt.

Er kan een tandje bij

Heijnen riep donderdag op tot grotere ambities tijdens een vergadering van de EU-milieuministers in Brussel. Ze spraken daar voor het eerst over het commissievoorstel. Ze steunt het initiatief maar vindt dat er nog wel een tandje bij kan. 

Heijnen: "We moeten hier meer urgentie laten zien en gaan voor 2030. Ook de plannen voor hergebruik en vervullen van verpakkingen kunnen ambitieuzer, bijvoorbeeld door ze op meer sectoren toe te passen, zoals de detailhandel en supermarkten. "Het kopen van geconcentreerde zeep om flessen thuis opnieuw te vullen moet het nieuwe normaal worden. Ik zie nu al dat er enorm veel slimme en duurzame oplossingen bedacht worden en dat juich ik alleen maar toe", aldus de staatssecretaris.

Begin bij verpakkingen en verpakkingsafval

Het commissievoorstel heeft als doel de negatieve milieueffecten van verpakkingen en verpakkingsafval te verminderen, enerzijds door verpakkingen te recycleren, anderzijds door minder verpakkingen te gebruiken. Specifiek gaat het om maatregelen als markeringen op verpakkingen voor goede inzameling, recyclebaarheid en herbruikbaarheid van verpakkingen. Maar ook om maatregelen om tot minder verpakkingen te komen, het ontwerp van verpakkingen duurzamer te maken en om de hoeveelheid verpakkingsafval drastisch te verminderen.

Verduurzaming van de verpakkingsketen

Dit voorstel kan een belangrijke stap voorwaarts zijn in het verduurzamen van de verpakkingsketen. Met het voorstel wil de Commissie het verpakkingsafval tegen 2040 met 15 procent verminderen ten opzichte van 2018.

Less is more

Heijnen: “Dit gaat om het vraagstuk hoe we met onze schaarse grondstoffen omgaan en hoe we de aarde straks achterlaten voor de generaties na ons. Daar kunnen we allemaal een positieve bijdrage aan leveren en het is aan Europa om daar de ambitieuze standaard voor te zetten. Minder nieuwe plastic verpakkingen, geen onnodige verpakkingen en meer hergebruik. De hoeveelheid verpakkingen kan en moet echt omlaag. Zowel in gewicht als in absolute aantallen. Less is more, dat is vaak zo en zeker ook in het geval van plastic verpakkingen.”

Bron: ANP, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Meer over:

eu, verpakkingsafval
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.