Vroege Vogels

Heidelibel met dauw tijdens zonsopkomst

  •  
31-08-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Filmer Harry Heuven was 's ochtends al vroeg op pad. Normaliter filmt hij vooral grote schepsels, maar dit keer maakte hij een uitzondering en filmde een heidelibel.
"Voor het filmen van libellen moeten ze wel stil zitten, dus dat lukt het beste als ze nog met dauw bedekt zijn en dit betekent om 5 uur in de ochtend wakker worden," aldus Harry.

Heidelibellen in Nederland

Heidelibellen zijn kleine, gedrongen ‘echte’ libellen (dus geen juffers), die vaak zittend in de vegetatie of op de grond te vinden zijn, ook ver van het water. Ze vliegen vaak voor je op als je door een grasland of heideveld loopt. Volwassen en dus uitgekleurde mannetjes van de meeste soorten hebben een rood achterlijf, vrouwtjes en jonge mannetjes zijn meestal geel, oranje of bruin. Heidelibellen hebben een min of meer rolrond achterlijf, dat dus niet duidelijk is afgeplat zoals bijvoorbeeld bij de vuurlibel, viervlek en oeverlibellen. In Nederland komen negen soorten heidelibellen voor, maar slechts vier daarvan zijn algemeen: zwarte heidelibel , bloedrode heidelibel , bruinrode heidelibel en steenrode heidelibel .

Meer over:

heidelibel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.