Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Heide verdort door illegale drainage'

9 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
heide_15.jpg
Door de illegale aanleg van drainage rond natuurgebieden in Drenthe dreigen kwetsbare heidevelden te verdorren. Dat stelt Natuurmonumenten woensdag. De organisatie roept de provincie op om snel in te grijpen.
Volgens Natuurmonumenten wordt op dit moment in een landbouwperceel aan de rand van het natuurgebied Leggelderveld, tegen de Friese grens, drainage zonder vergunning aangelegd. Soortgelijke problemen hebben zich eerder ook voorgedaan rond andere Drentse natuurgebieden, zoals het Holtingerveld, Mantingerveld en Dwingelderveld.
,,Ook hier wordt op gronden in de directe omgeving van deze natuurgebieden het waterpeil extra verlaagd ten behoeve van bijvoorbeeld lelieteelt'', zegt boswachter Ronald Popken van Natuurmonumenten. Al deze natuurgebieden kampen met verdroging en lijden onder een te sterke ontwatering in de omgeving, stelt hij. Bijzondere planten en dieren dreigen daardoor te verdwijnen. Natuurmonumenten doet er juist alles aan om de waterstanden in natte heidegebieden te verhogen.
De provincie Drenthe heeft woensdag direct een onderzoek ingesteld, aldus gedeputeerde Rein Munniksma. Daaruit bleek dat een landbouwer inderdaad zonder vergunning drainage aanlegde. ,,Hem is gesommeerd direct te stoppen.'' Munniksma kan niet zeggen of soortgelijke problemen zich ook rond andere kwetsbare natuurgebieden hebben voorgedaan.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.