Vroege Vogels

Heel veel vogels ontdekken Marker Wadden

  •  
01-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
Vanaf het begin van de aanleg, in 2016, wisten vogels als visdieven, bontbekplevieren en kluten de eilandengroep in groten getale te vinden. En er was het eerste broedgeval van de ijseend in Nederland.

Vogels is een succesverhaal

Jan van der Winden is vogelonderzoeker en kijkt al naar de vogels op de Marker Wadden sinds ze bestaan. Vanaf het eerste begin af aan is het een enorm succesverhaal geweest. Toen de eerste bulldozers stukken land droog maakten, begonnen de eerste visdieven er al te broeden. In voorjaar en zomer broeden er onwaarschijnlijke aantallen visdieven en kluten. 10% van alle Nederlandse kluten bijvoorbeeld en maar liefst 4% van de wereldpopulatie visdieven.

Begin september zijn het vooral vogels die zich verzamelen voor de trek en in grote groepen samenkomen. De zwarte sterns uit heel Europa en zelfs daarbuiten komen hier samen. Daarnaast nog een keur aan andere water en steltvogels. Er zijn grote sterns, lepelaars, allerlei soorten eenden en strandplevieren.

Meer over:

marken wadden
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.