Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Heel veel krakeenden

  •  
07-10-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
krakeend2.jpg

© Krakeend. Fotograaf: WillemdeWolf

Jac P Thijsse zou verbaasd zijn bij de aanblik van het Naardermeer. Daar zijn momenteel duizenden krakeenden te zien en een deel zal daar ook blijven. In zijn tijd was de krakeend een zeldzame vogel. De eend voelt zich steeds meer thuis in ons land en neemt snel in aantal toe. 
De krakeend is in Nederland sterk toegenomen in aantal. Thijsse schreef in 1929 nog dat de krakeend zeldzaam was, als broedvogel en als trekvogel. Maar de soort heeft zich in de twintigste eeuw enorm uitgebreid, van de steppen van Aziatisch Rusland naar West-Europa, waar veel wateren steeds voedselrijker en geschikter zijn geworden als broedgebied. In 1973-77 broeden er in Nederland nog maar 500-800 paar, in 1998-2000 al 6000-7000 paar. Nu zijn dat er nog veel meer, wellicht twee- tot driemaal zoveel! Op sommige plekken is de soort nu talrijker dan de wilde eend.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.