Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hectares vol met bloemen!

  •  
17-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boomblauwtje_01.jpg
Op veel plekken in Nederland liggen grote stukken land braak. Dit zijn bijvoorbeeld woningbouwlocaties of plaatsen waar bedrijventerreinen zijn gepland, maar door de crisis blijven deze jaren ongebruikt. Kansen voor tijdelijke natuur. In Helmond zijn hectares ingezaaid met inheemse bloemen.
Inzaaien
In Helmond wordt de woon-werk locatie Suytkade ontwikkeld. Er zijn zo’n 850 woningen gepland plus kantoren en voorzieningen. Als gevolg van de stagnatie op de woningmarkt worden delen van het gebied de komende tijd niet bebouwd, zogenaamde wachtlanden. Het gaat om een oppervlakte van zeker 5 hectare en een groot deel ervan is nu ingezaaid met een bloemenmengsel voor vlinders en bijen, de zogenaamde honingweiden.
Tijdelijke natuur
De Vlinderstichting is bij dit project betrokken en ziet er grote kansen voor tijdelijke natuur. Ze draagt vanuit haar project Idylle bij aan het inzaaien van de bloemrijke plekken zodat er ruimte komt voor vlinders en bijen. Er zullen ook informatieborden worden geplaatst over verschillende soorten bijen en vlinders die van het terrein gebruik gaan maken.
Honingweide
Er worden inheemse bloemen ingezaaid en het zijn planten die thuis horen in deze omgeving en die zich blijvend op het terrein kunnen vestigen. Het gaat bijvoorbeeld om soorten als duizendblad, gewone margriet, gewone rolklaver, hopklaver, knoopkruid, peen en reigersbekje. Die leveren natuurlijk nectar en stuifmeel, maar een aantal zijn ook de waardplant van bepaalde vlindersoorten. Zo functioneren de honingweiden niet alleen als ‘kroeg’, maar kunnen de vlinders zich er ook voortplanten. Peen bijvoorbeeld is de waardplant van de koninginnenpage en gewone rolklaver en hopklaver worden gebruikt door het icarusblauwtje.
Bron: Vlinderstichting.nl
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.