Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Heb jij de ijsvogel al eens gezien?

  •  
14-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1240 keer bekeken
  •  
ijsvogel

© Fotograaf: alie Wigarda

Heb jij de ‘blauwe flits’ al eens gezien?

Verkeerde naam

De naam van de ijsvogel is een beetje verwarrend, want een ijsvogel houdt helemaal niet van ijs. Als er vorst is en alles is dichtgevroren, kan hij geen vis meer vangen. Misschien ken je nog wel de ijsvogel die vastgevroren was in een blok ijs? Die was tijdelijk zichtbaar in het Natuurhistorisch Museum Rotterdam. De Engelse term voor ijsvogel is ‘kingfisher’, oftewel koningsvisser. Die term is veel toepasselijker.

Duikende ijsvogel

IJsvogels hebben hun eigen territorium, waar je ze als blauwe flits voorbij kunt zien vliegen. Als hij op een tak zit, zal hij plotseling naar beneden duiken. In een mum van tijd zit hij weer op de tak met iets glinsterends in zijn snavel: een visje. Hij kan wel een meter diep duiken, maar soms duiken ze in heel ondiep water. Ze duiken dan op een speciale manier: de vogels houden hun vleugel deels gespreid zodat de snelheid wat afneemt, zodat ze niet te pletter slaan tegen de bodem.

Met dank aan Nature Today!

Beelden: Fam Haverkate - Elen Buijs - Wim Hendrikx - Hans Stoel

Meer over:

ijsvogel
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.