Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Heb je lijsters en bessen in je tuin? Tellen maar!

18 okt 2020
  •  
leestijd 2 minuten
koperwiek_leeneus
Met enorme wolken van duizenden vogels trokken ze deze week door ons land: de lijsterachtigen. Met name de koperwieken wisten de bessenstruiken in de duinen goed te vinden voor een pitstop naar het zuiden. Maar halen ze ook hun voedsel uit onze achtertuinen? Om dat in kaart te brengen, is er dit jaar van 14 oktober tot 11 november de eerste lijster- en bessentelling van Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Trekvogelspecialist Joost van Bruggen van Sovon: "De lijsters komen eerst af op de bessen buiten de woonwijken, daar is het rustig en hoeven ze niet zo op hun hoede te zijn. maar als die bessen eenmaal op zijn dan trekken ze de woonwijken in. Dat gebeurt zo eind oktober. Dan kun je ze dus goed waarnemen en tellen in je tuin."

Lijsterachtigen

Met name de lijsterachtigen die op weg zijn vanuit Scandinavië en Rusland naar Engeland, doen ons land aan om te eten van onze bessen. De soorten lijsters die je onder andere dan in de tuin kunt zien zijn:
  • koperwiek (met roestbruine ondervleugels en een kop met een roomwitte wenkbrauwstreep en een witte mondstreep)
  • kramsvogel (kop, stuit en een gedeelte van zijn rug zijn grijs-blauw. De buik is vaalwit met veel donkere streepjes en de borst oranje-geel)
  • grote lijster (groter dan de  zanglijster, ronde vlekken op de onderzijde. Lichte ondervleugels en een lichtere koptekening, met een lichtere bruingrijze oorstreek en zijhals)
koperwiek

© Koperwieken zijn gek op besjes van de meidoorn. Fotograaf: gerkevisser

kramsvogel_WilfriedSolarz.jpg

© Fotograaf: WilfriedSolarz

grote_lijster_frankbos

Grote lijster

© Fotograaf FrankBos

Bessen

Naast het herkennen van de lijsterachtigen in je tuin, is het voor de tuintelling ook zaak te weten van welke bessen ze exact eten. Dit zijn de meest voorkomende bessenstruiken in tuinen die door de lijsters enorm worden gewaardeerd: sleedoorn, meidoorn, vuurdoorn, klimop, kardinaalsmuts,  dwergmispel en hulst.
bessen

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.