Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Heb je de kolibrievlinder in je tuin gezien?

  •  
17-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4020 keer bekeken
  •  

Kolibrievlinders komen steeds vaker voor in Nederland. Heb jij er al eens eentje in je tuin gezien? Deze zomer stuurden veel mensen filmpjes in van deze bijzondere vlinder die een bezoek bracht aan hun tuin. Een aantal van die inzendingen hebben we samengevoegd in een compilatie!  

Kolibrie-vlinder 

Deze vlinder vliegt snel van bloem tot bloem. Hij kan zo hard met zijn vleugels klapperen, dat hij stil in de lucht kan blijven hangen om nectar uit bloemen te zuigen. Die manier van vliegen heeft veel weg van de vogel de kolibrie, vandaar de naam.

Top 2021 D

Kolibrie

© Erik Neuteboom

Hoewel kolibrievlinders nachtvlinders zijn, vliegen ze ook overdag rond. Vaak bij zonnig weer maar soms ook als het bewolkt is of zelfs motregent. Ze drinken met hun lange roltong uit planten met buisvormige bloemen.

Tong_kolibrievlinder_Mariaa_gesneden

© Mariaa

Wegtrekken of overwinteren? 

De soort wordt het meest tussen augustus en september gezien in Nederland. Het zijn trekvlinders die overwinteren in Zuid-Europa en Noord-Afrika. De vlinders planten zich hier voort en vliegen in het najaar naar het zuiden. Maar door de zachte winters in Nederland blijven ze steeds vaker hier overwinteren. Zolang het niet vriest, kunnen de vlinders dat prima aan. Als het toch wel erg koud wordt, hebben de kolibrievlinders wel een probleem. Ze kunnen namelijk niet tegen vorst. 

voedsel_zoekende_kolibrievlinder_60cccbf67504b_medium

Kolibrievlinder

© ekster

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.