Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Hazen vieren de lente tussen de kruiden

30 apr 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1758 keer bekeken
In de Eempolders gaat het goed met de hazen, terwijl in de rest van Nederland de aantallen achteruit gaan. Het landschap in deze polder is zeer geschikt voor hen vanwege het agrarisch natuurbeheer. Het blijkt dat er veel parallellen zijn tussen weidevogels en hazen als je kijkt naar hun behoeften. 

Kruidenrijk grasland

Hazen houden net als weidevogels van kruidenrijk grasland en wat reliëf in de bodem, zodat ze kunnen schuilen. Er wordt later gemaaid in de Eempolders en op sommige plekken worden wildredders gebruikt. Dit zijn objecten die voorop een tractor geplaatst worden en geluid produceren, waardoor jonge hazen en andere dieren wegvluchten als de tractor eraan komt. Zo worden ze niet dood gemaaid. 

Onderzoek naar hazen

Uit recent onderzoek van dierecoloog Jasja Dekker en De Zoogdiervereniging bleek dat het niet goed gaat met de haas in Nederland. Nu staat de haas, samen met het konijn, sinds een aantal maanden op de Rode Lijst. Een belangrijke oorzaak van de achteruitgang is de intensivering van de landbouw. Niet alleen in Nederland, maar in grote delen van Europa. 

Achteruitgang van de hazen

Boeren worden gedwongen groter en sneller te worden. Begroeiing op weilanden wordt doodgespoten en gras wordt opnieuw ingezaaid. Ook wordt er vroeg gemaaid en jonge hazen kunnen dan gedood worden door de maaibalk. Zij zijn in het begin van hun leven nog sloom en kunnen niet op tijd wegkomen. Daarnaast spelen ziekten en de toename van die dieren die hazen eten, een belangrijke rol in de achteruitgang van de haas.

In de aflevering gaat Menno met Jasja op zoek naar hazen in de Eempolders. Omdat het gras kort is, kunnen ze de actief rondrennende hazen goed zien. Het weiland lijkt een speeltuin, ze springen over sloten en rennen achter elkaar aan. 

Kijk de uitzending over de Eempolders vrijdag 30 april om 19.50u op NPO2!

Meer over:

haas, eempolder

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema30 apr 2021 - 18:14

mooie video