Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hazelworm is nu wakker | Zelf Geschoten

  •  
16-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1564 keer bekeken
  •  

De hazelworm is een bijzonder dier. Hij heeft het woord ‘worm’ in zijn naam staan, maar lijkt op een slang. Maar ook dat is hij niet, het is een hagedis zonder poten! Hij heeft kenmerken die slangen niet hebben: hij kan zijn ogen sluiten en zijn staart afwerpen als een roofdier hem bij z’n staart pakt. Deze video is op 31 december 2022 gemaakt door Kirsten van Hattem bij Nunspeet.

Nu wakker?

Hazelwormen leven nogal verborgen. Ze zitten vaak onder gras, hout of stenen, of in holletjes onder de grond. Van oktober tot maart houden ze een winterslaap onder de grond. Het is dus opmerkelijk dat Kirsten dit exemplaar zag. Mogelijk heeft dit te maken met de relatief warme weersomstandigheden.

hazelworm

Hazelworm

© Fotograaf: R.B.rb.rb

In de lente en zomer leven hazelwormen in bossen, langs bosranden, houtwallen en bermen of op heideterreinen. Rommelige hoekjes in tuinen of op erven vormen een fijne schuilplek voor de hazelworm. Het dier is overdag actief en voedt zich met slakken en wormen.

Ongevaarlijk

Het dier is egaal bruin van kleur, met soms een donkere streep over de rug of donkere flanken. Hazelwormen zijn niet gevaarlijk: ze bijten niet en ze zijn niet giftig.

Miranda Rijnen filmde deze kronkelende hazelworm.

Meer over:

hazelworm, hagedis
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.