Vroege Vogels

Hazelaars en elzen bloeien zeer vroeg

  •  
27-12-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
294 keer bekeken
  •  
katjes_hazelaar.jpg

© Hazelaar - Fotograaf bruinekikker

De verwachting van twee weken geleden komt uit. Na de korte intense sneeuwperiode liggen de temperaturen weer ruim boven de normaal. De weer- en klimaatpluim van het KNMI laat duidelijk zien dat de gemiddelde dagtemperaturen zelfs ruim boven de normale maximumtemperatuur liggen. Het gevolg van deze zeer hoge temperaturen is dat steeds meer hazelaars in bloei komen. Tijdens de huidige bewolkte en daarmee donkere dagen springen, de hazelaarstruiken met de felgele mannelijke bloemen, de katjes, in het oog.

Hooikoorts

Uit de katjes van bloeiende hazelaars komt bij droog weer pollen. Deze stuifmeelkorrels worden opgevangen door de intens, maar zeer kleine, roze bloemetjes van de hazelaar. Het hazelaarpollen kan hooikoortsklachten veroorzaken bij de mensen die er gevoelig voor zijn. Het zijn niet alleen de hazelaars die nu en de komende weken hooikoortsklachten kunnen veroorzaken. Ook de elzen die van oorsprong uit het buitenland komen en hier veelvuldig zijn aangeplant komen in bloei. De lokale pollenconcentratie van elzenpollen zal naar verwachting veel sterker oplopen dan die van de hazelaar.
Arnold van Vliet van de Natuurkalender roept iedereen op om bloeiende hazelaar of els door te geven.  Het is wel belangrijk dat je de hazelaar of els om de paar dagen (liefst elke dag) kunt bekijken.

Meer over:

hazelaar, els
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.