Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Amsterdamse havik, Reigersbroek, landjepik en alle overige onderwerpen

  •  
13-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1152 keer bekeken
  •  
havik_Amsterdam
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 13 juni 2021 terug op de volgende startpunten:

00:11:10 - Steenuilen van Zuid-Beveland
00:48:30 - Zestig jaar mestonderzoek
01:09:55 - Berkelland maakt einde aan ‘landjepik’
01:37:50 - Haviken van Amsterdam
01:49:15 - Reigersbroek
02:09:00 - Bijenstad Eindhoven
02:36:15 - Imiterende vogels: grasmus

Amsterdamse haviken

Haviken komen veel meer voor rond Amsterdam terwijl het toch een schuwe vogel is. Dit heeft onder andere te maken met het aanbod van voedsel. We lopen een prooienrondje en gaan jonge haviken ringen met de havikenman Fons Bongers op een kleine buitenplaats langs de Amstel.

Bekijk ook het fragment van Vroege Vogels TV in de Diemerscheg. Willemijn gaat met Fons het nest van de havik inspecteren (startpunt 35:45) .
Drie weken na deze opnames stuurde Fons Bongers het onderstaande filmpje waarin nog drie flinke kuikens op de het nest te zien waren:

Berkelland maakt einde aan ‘landjepik’

De gemeente Berkelland in de Achterhoek is bezig met het plaatsen van palen om de grenzen tussen boerenland en van oudsher natuurrijke wegbermen weer te herstellen. De afgelopen jaren haalden steeds meer boeren de rasters weg en betrokken de wegbermen bij hun land. “Landjepik”, werd dat wel genoemd. “Dat hebben we laten gebeuren”, erkent burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland, dat o.a. Borculo, Eibergen, Neede en Ruurlo omvat. “Overigens praten wij niet over ‘landjepik’, maar over het ‘vervagen van grenzen’", zegt Van Oostrum. Inmiddels heeft de gemeente Berkelland nu zo’n 30 kilometer wegberm hersteld.
IMG_5433 kopie

Herstelde wegberm in Berkelland

© Henny Radstaak

Zestig jaar mestonderzoek

Op proefboerderij De Ossekampen in Wageningen wordt al zestig jaar onderzoek gedaan naar de effecten van stikstof en andere meststoffen op de natuur. Nu dreigt de oprukkende stad dit oudste ecologische experiment van ons land op te slokken.
Rob Geerts en Frank Berendse op de Ossekampen (c) Rob Buiter

Bijenstad Eindhoven

Ze dachten dat ze op de eerste plaats stonden met 161 wilde bijensoorten in hun stad, de Eindhovenaars. Maar op de valreep werden ze ingehaald door Maastricht. Toch zijn ze trots:de gemeente heeft er alles aan gedaan om de stad zo leefbaar mogelijk te maken voor de wilde bij. Fantastisch, en helemaal omdat het Eindhovense maaibeleid ook nog geld oplevert in plaats van geld te kosten.
Gele-tubebij.jpg

© foto: Johann-Christoph Kornmilch, www.aculeata.de

Bevelandse steenuilen

In het kleinschalige agrarische landschap van Zuid-Beveland floreren de steenuilen. Een bijzondere populatie volgens onderzoeker en steenuilenringer Peter Boelée, want de Bevelandse steenuilen broeden alleen maar in ‘zijn’ nestkasten. De steenuilen zijn ‘kastvast’ en broeden er nooit meer in hun oorspronkelijke biotoop, de holtes van knotwilgen.
IMG_5302 kopie

Jonge steenuilen

© Henny Radstaak

Fenolijn 035-6711338

Fluitende vroedmeesterpadden, een Franse veldwesp, koninginnenpages en heel veel jonge vogels zijn deze week te horen op het antwoordapparaat van de natuur. Verder een bijzondere ontdekking bij een bloeiende klaproos. Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.