Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Havik beschermt nest kolibrie

9 sep 2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kolibrienest_wplynn-Flickr.jpg

© Fotograaf: wplynn (Flickr Creative Commons)

Haviken beschermen onbewust de nesten van kolibries. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Science Advances.
Gevaar
Gaaien vormen de grootste natuurlijke bedreiging voor de kolibrie. Ze eten graag de eitjes die de kolibrie zorgvuldig in zijn nestje verstopt. Amerikaanse wetenschappers observeerden de nesten van kolibries en ontdekten dat kolibries weinig last hebben van gaaien, wanneer ze hun nest maken in een boom waar ook een haviknest in zit.
Veilige plek
Haviken jagen namelijk op gaaien, waardoor gaaien uit de buurt blijven van haviknesten. Zo beschermen haviken dus onbewust de nesten van de kolibrie. De kolibries hoeven zelf niet bang te zijn voor de havik. De vogeltjes en hun eitjes zijn zo klein, dat de havik geen moeite doet om ze te pakken te krijgen.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar