Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Haven Amsterdam krijgt mogelijk grote waterstoffabriek

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
power-outlet-gd32ad5b89_1920

© Pixabay

In het havengebied van Amsterdam verrijst over een paar jaar mogelijk de grootste groene waterstoffabriek van Europa. Initiatiefnemer HyCC wil in samenwerking met het havenbedrijf een fabriek met een capaciteit van 500 megawatt realiseren, waarmee een "grote stap" wordt gezet in de ontwikkeling van de waterstofeconomie in het Noordzeekanaalgebied.

Een eerste haalbaarheidsstudie is afgerond. Het project wordt de komende maanden verder uitgewerkt, waarbij onder andere een geschikte locatie wordt gezocht.

Groene waterstof wordt gezien als een alternatief voor fossiele brandstoffen zoals aardgas. Behalve met het verlagen van de uitstoot kan waterstof ook helpen bij het tegengaan van de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen.

Shell en Tata

Shell kondigde eerder plannen aan voor een waterstoffabriek van 200 megawatt op Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Onlangs werd nog bekend dat het kabinet 750 miljoen euro beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van een transportnetwerk voor duurzaam geproduceerde waterstof. Nederland hoopt een spilfunctie te gaan vervullen op de internationale markt voor groene waterstof.

HyCC werkt ook al samen met Port of Amsterdam en Tata Steel aan de realisatie van een waterstoffabriek van 100 megawatt op de Tata Steel-locatie in IJmuiden.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.