Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Hartritmestoornis door Lyme

  •  
17-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
425 keer bekeken
  •  
Tekenbeet.jpg

© Rode ring op huid na tekenbeet. Fotograaf: Stefan Kellner

Het RIVM meldt dat door de toename van mensen met de ziekte van Lyme ook de kans op hartritmestoornissen door Lyme toeneemt. Volgens een nieuwe peiling onder huisartsen komt dit bij ongeveer 10 patiënten per jaar voor. Snelle herkenning is belangrijk om te voorkomen dat de hartritmestoornissen verergeren of zelfs levensbedreigend worden. Ook kunnen zo onnodig zware medische ingrepen voorkomen worden.
Aantal Lymegevallen verviervoudigd
De afgelopen 20 jaar is in Nederland het aantal mensen met de ziekte van Lyme verviervoudigd tot 25.000 per jaar. Vaak blijft de ziekte van Lyme beperkt tot een zich uitbreidende rode ring of vlek op de huid na een tekenbeet, die meestal verdwijnt na behandeling. Als de Borrelia bacterie, die de ziekte veroorzaakt, zich verder kan verspreiden door het lichaam, kunnen klachten ontstaan aan huid, gewrichten of zenuwstelstel. Soms komen dan ook hartritmestoornissen voor, waarbij de plaatsing van een pacemaker noodzakelijk kan zijn.
Snel herkennen belangrijk
Hartklachten komen vaak voor, daarom is het voor artsen moeilijk om de relatief zeldzame gevallen van ritmestoornissen door de ziekte van Lyme te herkennen. Snelle herkenning is belangrijk om te voorkomen dat de hartritmestoornissen verergeren of zelfs levensbedreigend worden. Ook kan zo voorkomen worden dat het plaatsen van een pacemaker noodzakelijk is.
Lees hier meer: Natuurbericht
Bron: RIVM
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.